Óriási balhé Anne Frank szerzői jogai körül

annefrank

70 évvel ezelőtt hunyt el Anne Frank, ugyanakkor nem egyértelmű az, hogy köztulajdonnak számít-e a holland lány naplója. Az interneten már ennek ellenére terjed, legutóbb egy francia parlamenti képviselő is kitette.

Ugyanis sokak szerint Anne Frank szerzői jogvédelmének ideje lejárt, a szerző halála óta eltelt hetven év, és egy 1993-as törvény szerint a könyvek kizárólagos szerzői joga elveszik a szerző halálát követő hetedik évtized kezdetekor – írja az Új Szó. A naplót író kislány 15 évesen halt meg a bergen-belseni koncentrációs táborban.

A naplót közzétette Olivier Ertzscheid is, a Nantes-i Egyetem egyik tanára hollandul publikálta az interneten. A dokumentumot eredetileg 1947-ben a kislány édesapja jelentette meg, egyes részek kihagyásával. 65 nyelvre lefordították, színdarabot, filmet, operát írtak belőle, az apa által kiadott első napló viszont nem tekinthető teljesnek, de a nyolcvanas években a teljes kritikai kiadás is napvilágot látott.

A szerzői joggal a bázeli székhelyű Anne Frank Alapítvány rendelkezik és most perrel fenyegették meg a naplót online publikálókat, mert szerintük a mű posztumusz munkának tekinthető, amiért plusz 50 év szerzői jogvédelem járna a kötetnek. Így szerintük leghamarabb csak az 1986-os holland állami kiadás megjelenése után 50 évvel, 2037-ben lehetne közzétenni Anne Frank naplóját.

Anne Frank naplója magyarul elérhető az Elektronikus Könyvtárban.1 hozzászólás

Írd le a véleményed!

Új hozzászólás