+ Film

Ingyen megnézhető online a most bemutatott Mágnás Elza-film

A Félvilág című film a rejtélyes Mágnás Elza-gyilkosságról szól, a bemutatója pedig néhány nappal ezelőtt volt a Dunán, de már online is megnézhető.

A Félvilág című film a rejtélyes Mágnás Elza-gyilkosságról szól, a bemutatója pedig néhány nappal ezelőtt volt a Dunán, de már online is megnézhető.

A Félvilág az 1914-ben meggyilkolt hírhedt-híres kurtizán, Mágnás Elza utolsó napjait meséli el. A főbb szerepekben Kovács Patrícia, Gryllus Dorka, Döbrösi Laura és Kulka János látható, a forgatókönyvet Köbli Norbert írta. Szász Attila és Köbli Norbert előző közös munkája, A berni követ az új filmjükhöz hasonlóan szintén Montreálban mutatkozott be a nemzetközi közönség előtt és megnyerte az elsőfilmes verseny Bronz Zenit díját. A Félvilág nemzetközi bemutatójáról itt írtunk részletesebben.

Jártunk a Kiscelli Múzeum Mágnás Elza-kiállításán is, az egész cikket itt olvashatod:

Bár a kiállítás nem tartalmaz sok néznivalót, így is izgalmas: aprólékos részletességgel mutatják be hogyan vált Mágnás Elza városi legendává, társadalmi korrajzzá, novellák, regények, rajzok, festmények inspirálójává, vagyis egy igazi szimbólummá. Egy olyasvalakivé, aki előre jelezte a 20. század elején bekövetkező radikális változásokat a hagyományos női szerepek, a felszabaduló erkölcsök, és a szexuális szabadosság terén. Egy elavult rendszer megújításának szükségességére hívta fel a figyelmet, amiből ki kell bújni, akár a szűk, viktoriánus fűzőkből.

A kiállítás érdekessége, hogy a gyilkosságot követően Schmidt Miksa külön kápolnát rendezett be egykori kedvesének emlékére a kiscelli kastélyban, a tárlatot az épületnek ezen a részén, a templomtér északi és déli toronyszobájában újonnan megnyitott kiállítótérben helyezték el. A kiállításon a témához szorosan kötődő tárgyakat lehet megtekinteni, többek között az emlékkápolnából származó ezüsttálak, egy valószínűsíthetően maga Schmidt Miksa által rajzolt, Mágnás Elzát a ravatalon ábrázoló grafika, valamint egy korabeli fonott utazókosár is színesíti a tárlat anyagát.

A Félvilág című filmet teljes egészében ide kattintva nézheted meg.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. szabi szerint:

    A linken csak előzetes van.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top