+ Képzőművészet

Ennyi pénzt még soha nem adtak Mednyánszky-festményért

mednyánszky

A galéria életében a legmagasabb Mednyánszky-ár eddig tízmillió forint volt, amelyet a Tátrai táj című festményért fizetett egy licitáló.

Mednyánszky László Itatás a Tátrában című, sokszor kiállított festménye aukciós életműrekordot döntve 90 millió forintért kelt el a debreceni Villás Galéria decemberi árverésén – mondta Villás Jánosné, a galéria vezetője.

Mednyánszky festménye 2015 egyik legdrágábban elkelt alkotásának számít Kádár Béla Beszélgetők a szabadban című műve mellett, amely ugyancsak csúcsot döntve 90 millióért talált gazdára a Virág Judit Galéria őszi árverésén.

Mednyánszky László alkotása az idén az egyik legmagasabb áron elkelt tétel Magyarországon,

a világon ennyiért még soha nem cserélt gazdát a festőtől kép, az eddigi legmagasabb ár, amelyet Mednyánszky-műért fizettek, 28 millió forint volt

– mondta a galéria tulajdonosa.

A galéria életében a legmagasabb Mednyánszky-ár eddig tízmillió forint volt, amelyet a Tátrai táj című festményért fizetett egy licitáló. A képet Mednyánszky 1900 és 1905 között festette.

A galéria fennállása óta az egyik legnagyobb árverését tartotta decemberben. Az Itatás a Tátrában című kép 6,5 milliós kezdő árát csaknem tizennégyszeresére, egészen 90 millió forintig licitálták fel a gyűjtők. A kép egy magángyűjteményt gazdagít tovább.

Galériájukat 1999. február 1-jén nyitották meg az egykori Péterfia utcai serházban és abban az évben április 16-án tartották az első aukciót. Azóta mintegy 20 ezer tételt árvereztek el. A budapesti vásárlók mellett egyre több vevőjük van az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Olaszországból, Ausztriából, Szlovákiából, Svédországból, Romániából és Franciaországból – hangsúlyozta a galéria vezetője.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top