+ Zene

Lemmy a Motörhead zenéjében pörög tovább

motörhead

Egyik szigetes koncertje után például csak reggelre sikerült visszakeverednie a nagyszínpadhoz – csizma, bőrkabát és útlevél nélkül. Aztán rendőri kísérettel robogott Ferihegyre. – meséli Jávorszky Béla Szilárd a 70. születésnapja után elhunyt Motörhead frontemberéről.

Lemmy halálával az egyik legnagyobb élő rock and roll legenda távozott – mondta Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró. A Motörhead együttes alapító tagja és frontembere 70. születésnapja után néhány nappal, hétfőn hunyt el Los Angelesben.

A Motörhead zenekar keddre virradóra közölte frontembere halálhírét a Facebook közösségi portálon (1945-2015, Born to lose, lived to win). Tájékoztatásuk szerint a zenész a rák egy különösen agresszív formájában halt meg, betegsége rövid lefolyású volt.

Jávorszky Béla Szilárd: Lemmy, polgári nevén Ian Kilmister pályafutását még a hatvanas években a Hawkwind zenekarban kezdte, de az 1975-ben alapított Motörhead élén írta be magát a rocktörténelembe.

Roppant gyors és roppant hangos rockzenéje nemcsak a brit heavy metal új hullámának képviselőire, hanem a későbbi speed és thrash metal reprezentánsaira is erősen hatott.

Lemmy nem csak a színpadról hirdette a sex and drugs and rock and rollt, de folyamatosan élte is azt.

Egyik szigetes koncertje után például csak reggelre sikerült visszakeverednie a nagyszínpadhoz – csizma, bőrkabát és útlevél nélkül. Aztán rendőri kísérettel robogott Ferihegyre.

Maga a Motörhead elnevezés amúgy a hatvanas-hetvenes évekbeli amerikai szlengben a “sebesség megszállottját”, azaz az amfetaminon (“gyorsítószeren”) élőt jelentette.

Lemmy és mindenkori társai évtizedeken át fáradhatatlanul nyomták nem túl bonyolult és változatos, de rendkívül energikus dalaikat, s még az utóbbi években is kellően ütős koncerteket adtak. Nem véletlenül tartjuk annyian a Motörheadet az elmúlt negyven év egyik leginkább elnyűhetetlen és kikezdhetetlen kemény rockcsapatának.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top