+ Film

Eltűnhet-e egy abortuszban az új Messiás?

új messiás

Ha azt kérdezné valaki, hogy forgathatunk-e egy olyan történetről filmet, amelyben egy fiatal lány abortuszában veszíti el az emberiség az új Messiást, akkor azt mondom, hogyne, létezhet ilyen történet, csak az a kérdés, milyen műfajban?

Ha azt kérdezné valaki, hogy forgathatunk-e egy olyan történetből filmet, amelyben az emberiség egy fiatal lány abortuszában veszíti el az új Messiását, akkor azt mondom, hogyne, létezhet ilyen történet, csak az a kérdés, milyen műfajban?

Tóth Barnabás legújabb, Az Elmenetel című kisjátékfilmje nagy vonalakban ezt a történetet meséli el, apokaliptikus drámában. A film kommentelői, még ha a kommenteket többnyire nehéz is önértéken kezelni, úgy jellemezték, hogy giccses, didaktikus, mások szerint viszont elgondolkodtató.

Hogy az új Messiás abortálása milyen műfajban képzelhető el, azért kérdés, mert első ránézésre úgy tűnik, ha nem is vígjátéknak, de semmiképpen nem tragikusságában átélhető történetnek. A film mégis a tragédia húrjait pengeti, s ez esetben nyilvánvaló a didaktikussága, amely egyesekben megöli a filmélményt, akik viszont a reklámokat is tátott szájjal képesek nézni, bejöhet az apokalipszis élménye, és valóban átélhetik az új Messiás elvesztésének történelmi pillanatát.

új messiás

Az Elmenetel cím az Eljövetel ellentéteként az egyetlen groteszk eleme filmnek, még ha az angyalcsinálás szimbolikus, rövidke jelenete meghatóan szépre sikeredik is. A főszereplőnk, Romsics Rozina rendkívül fotogén, de színészi játékban nem sokat produkálhatott, lévén a film nagy részét altatásban tölti, amíg viszont ébren van, egyváltozós: türelmesen izgul a műtét miatt. Ellenben Bálint András játékát elnéztük volna egy egész estés filmben is, ebben az arcban most nagy összeállt a rezignált, sokat átélt magyar férfi figurája.

új messiás

És amit a végére hagyok, az az alapmotívum, amitől mégsem lehet Az Elmenetelt apokaliptikus teljességében átélni. A Messiással várandós lányt, bár homályosak a filmes utalások, mégis csak egy halloween partiban kettyintik meg, s bár a szüzességét orvosilag nem veszíti el, azért mégsem maga a Szentlélek ejti teherbe – legalábbis ez jön le a filmből.

új messiás

Tóth Barnabás előző, Újratervezés című filmjét 1,4 millióan látták, mi is szerettük, ezért kértünk egy interjút a filmrendezőtől, amelyben a modern filmkészítés egyik alapszabályát raktuk le: A film akkor van készen, ha el is adták.

Azt pedig csak egy adalék Az Elmenetelhez, hogy a film az emberiség utolsó 10 percét ábrázoló és elgondoló rövidfilmek fesztiváljára készült. De hát ezt itt most nem tudhatja a néző.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top