+ Zene

A klasszikus zene fekete bőrű szereplőire hívja fel a figyelmet egy fesztivál

a zene színe

A dél-karolinai Charleston városában komolyzenei fesztivált rendeznek “A zene színe” címmel, a rendezvénysorozat az afroamerikai művészek teljesítményét emeli ki.

A dél-karolinai Charleston városában komolyzenei fesztivált rendeznek “A zene színe” címmel, a rendezvénysorozat az afroamerikai művészek teljesítményét emeli ki.  Marion Daniel karmester azt szeretné, ha ez a fesztivál is hozzájárulna a zene színének megváltozásához – fogalmazott a CBS televíziónak adott interjújában. A karmester szerint ugyanis az afroamerikai művészek a dzsessz és a hip-hop világába “vonulnak vissza”, és sokakban az a képzet alakult ki, hogy fekete bőrű művészek azért nem szerepelnek komolyzenei koncerteken, mert kevésbé tehetségesek.

Ez sztereotípia, nem így van, rengetegen vagyunk, akik a klasszikus zenében is jeleskedünk.

– mondta a karmester, maga is fekete bőrű művész.
A mostani fesztiválon elsősorban afroamerikai művészek lépnek fel, s a komponisták közül is teret adnak afroamerikai alkotóknak, köztük például Adolphus Hailstork műveinek. Hailstork “Templom utcai szerenád” című művét egyébként most éppen annak a történelmi templomnak a szomszédságában adják elő, ahol az idén júniusban egy amerikai fehérbőrű merénylő tüzet nyitott, és kilenc embert lemészárolt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top