+ Irodalom

Húsz éven át megőrjítette a férfiakat azzal, hogy nem volt hajlandó elélvezni

Baricco

A legbizarrabb a szemünk előtt fokozatosan kibontakozó incesztus történet, vagyis az Ara vérfertőző kapcsolata az apjával és fivéreivel.

olvassuk a fenti mondatot Alessandro Baricco legújabb könyvében, Az ifjú Arában. A mondat így folytatódik: miközben szeretkezett velük.

Baricco ennél a művénél is a jól bevált receptet alkalmazza, egy látszólag jelentéktelen szituációval indítja a történetet: egy pazar családi villásreggelin váratlanul toppan be az ifjú Ara, Vőlegényét, a Fiút keresve.

A történet lassan bontakozik ki, a személyváltások gyakoriak, az író egyszer a maga nevében, egyszer az Ara nevében beszél. A történeteket néhol megakasztja, néhol azonban jól kiegészíti az író egy-egy monológja, amelyben mintegy beavatja az olvasót a könyv készülésébe.

Miért ez a sok szex?

Milyen értelemben?

A könyvben, az a sok szex.

– teszi fel a kérdést egy jókor közbeékelt monológ alkalmával L., Baricco volt szeretője, aki az író kanapéján olvassa el egy ültében a friss kéziratot.

Szinte mindig van a könyveimben szex.

Igen, de itt teljesen megszállottsággá fajult.

Azt mondod?

Tudod.

A megszállottság túlzásnak tűnik.

Lehet. De nyilvánvalóan vonz valami abban, hogy a szexről írj.

Igen.

Micsoda?

Hogy nehéz.

A könyvben valóban „sok a szex”: maszturbáló lányokról, leszbikus aktusról, bordélyházi történésekről olvasunk, egy pillanatra meg is nézzük a borítót olvasás közben, hogy nem valamelyik, az újságárusoknál kapható, romantikus lektűrfüzetet tartjuk-e a kezünkben.

A legbizarrabb viszont a szemünk előtt fokozatosan kibontakozó incesztus történet, vagyis az Ara vérfertőző kapcsolata az apjával és fivéreivel. Már maga a vérfertőző kapcsolat ténye is sokkoló, bizarr és gusztustalan, a legmeghökkentőbb számunkra mégis az, hogy az író nem ítéli el egyértelműen az ilyen jellegű bűncselekményt, és szinte

természetes könnyedséggel, buja stílusban ír arról, hogy az Arát hosszú éveken át megerőszakolta a saját apja.

A kötet ugyanakkor hozza a szerzőtől megszokott titokzatosságot, sejtelmességet és a váratlan fordulatot is.

Nyilvánvaló, hogy az olasz sikerszerzőnek ennél sokkal, de sokkal jobb könyvei vannak – például a Mr Gwyn, a Tengeróceán vagy az Emmaus – ezt a próbálkozást pedig betudjuk annak, hogy Baricco is beleesett a befutott írók csapdájába: bevált recept alapján akart valami eredetit létrehozni, ez viszont a visszájára sült el.

Alessandro Baricco: Az ifjú Ara, Helikon Kiadó, 180 oldal, 2990 forint, itt 2392 forint

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top