+ Tudomány

Vajon ki kapja az első Stephen Hawking Érmet?

stephen hawking

A díj létrehozását maga Hawking jelentette be Brian Cox, Brian May, Richard Dawkins és az első űrsétát tevő asztronauta, Alekszej Leonov társaságában Londonban.

Jövőre adják át először a Stephen Hawking Érmet, amelyet a tudományos kommunikációban elért sikerek – áttörést jelentő cikk vagy kép – elismerésére alapítottak.

A díj létrehozását maga Hawking jelentette be Brian Cox, Brian May, Richard Dawkins és az első űrsétát tevő asztronauta, Alekszej Leonov társaságában Londonban. A Stephen Hawking Érem a Tudományos Kommunikációért elnevezésű kitüntetést először a Starmus fesztiválon adják majd át jövőre. A fesztiválon a zene és a művészet képviselői a világ legnevesebb asztronómusaival találkoznak.

Garik Israelian asztrofizikus, a Kanári-szigetek Asztronómiai Intézetének tudósa elmondta: néha a tudományt kommunikálni legalább olyan fontos, mint művelni.

A londoni Királyi Társaságban megrendezett eseményen Hawking elmesélte: amikor Az idő rövid története című könyvét írta, mindenki azt mondta neki, hogy nem lesz, aki egy ilyen komoly munkát elolvasson a fizikáról.

Szerencsére nem ez történt. Az emberek tudni akartak, meg akarták érteni. A tudomány közvetítése a mindennapi élet középpontjába helyezi a tudományt. Ha elvisszük a tudományt az emberekhez, az elvezeti őket a tudományhoz. Ez fontos nekem, önöknek, a világnak.

Mint aki a Királyi Társaságtól (a brit tudományos akadémiától) már számos díjban és kitüntetésben részesült, Hawking hozzáfűzte, most el van ragadtatva attól, hogy végre ő adhat egyet.

Alig várom, hogy átnyújtsam jövőre a díjat. Remélem mindannyian ott lesznek.

Brian May, a Queen együttes tagja is közreműködött a díj létrehozásában, mint mondta

tudósként, művészként, rocksztárként és minden lehetséges módon.

Ő alapította a Starmus fesztivált 2011-ben a zene és a csillagászat iránti szenvedélyét egyesítve.

Először azt gondoltam, őrült ötlet, egy álom. De beleszerettem ebbe az álomba, és megvalósítottam.

Leonov azzal bizonyította a művészet és a tudomány találkozását, hogy megrajzolta Hawking portréját, amikor az első Starmus fesztiválon felszólalt 2011-ben. Ezt a képet vésték az új Stephen Hawking Érem egyik oldalára.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top