x

Klasszikusokkal állították ki Marc Quinn vérből készült szobrát

marcquinn

Szobrot emelt már az akkor nyolc hónapos terhes, karok nélkül és rövidebb lábakkal született jó barátjának, bronzba öntötte Pamela Andersont, valamint transznemű pornószínészeket is, igazán ismertté viszont a 25 évvel ezelőtt elkezdett, a saját vére felhasználásával formázott önarckép-szobrai tették – hogy csak néhány, meghökkentő munkát említsük Marc Quinn életművéből. Utóbbi egy folyamatosan futó projektje, amit öt évente megismétel, hogy így mérje fel az eltelt idő nyomait arcvonásain. 2006-ban készült mellszobrát most a londoni National Portrait Gallery-ben is kiállították, klasszikus portrékkal együtt.

Készíts gipszöntvényt a fejedről, végy hozzá kilenc liternyi vért a sajátodból, keverd össze az alapanyagokat, és fagyaszd le – egyszerűnek hangzik, ám Marc Quinn hosszú évekig kísérletezett, míg tökélyre fejlesztette egyedi, életnagyságú mellszobrait. A Self (1991) című sorozat első darabjait a londoni Saatchi gyűjtemény vásárolta meg 5,5 millió forintnyi fontért. A szóbeszéd szerint 2002-ben az egyik alkalmazott véletlenül elolvasztotta az addig -12 Celsius fokos hőmérsékletű hűtőrendszerben őrzött szobro(ka)t, ám a galéria tulajdonosa, Charles Saatchi mindezt cáfolta. (2003-ban egy kiállításon is bebizonyította, hogy a szobor nem ment tönkre.) Tíz évvel ezelőtt végül mégis megvált a Self-sorozat első három darabjától, 2,8 millió dollárt (körülbelül 785 millió forint) kapott értük Steven A. Cohentől.

Marc Quinn

Marc Quinn – “Self” (ongoing project)1991, 1996, 2001, 2006

A yBa (young British artists) művészeinek egyikeként ismertté vált szobrászt gyakran vádolják azzal, hogy a fogyatékkal élő emberek testi bajaiból húz hasznot, ám állítása szerint a népszerűsítéssel ő csak rajtuk és az őket támogató szervezeteken segít. A testi fogyatékkal élőkről mintázott márványszobor sorozatát 2005-ben kezdte el készíteni: elsőként az akkor nyolcadik hónapban járó kismamát, Alison Lappert formázta meg, aki karok nélkül és rövidebb lábbal született. A 3,5 méter magas mű két éven át állt a Trafalgar téren, a szobor mása pedig a 2012-es nyári paralimpiai játékok emblematikus jelképévé vált. Ugyanebben az évben elkezdett Chemical Life Support című projektjében olyan embereket örökített meg, akinek az élete csak rendszeres gyógyszerszedés mellett képzelhető el: HIV pozitív, cukorbeteg vagy éppen tejallergiával küzdőkét.

Marc Quinn

Marc Quinn: Alison Lapper Pregnant (2005) © Greater London Authority

Jó érzékkel kapta el a korszellemet 2008-ban is, amikor a drogproblémákkal küzdő Kate Mosst formázta meg jógázás közben. A Szirén című mű ötletét továbbgondolva aztán több hírességet is megörökített egy sajátos koncepció mentén: olyan sztárokat öntött bronzba, akik plasztikai és egyéb testmódosítási eljárásokkal érték el azt a külsőt, aminek hírnevüket köszönhetik. Így került a művész szobrászkése alá Pamela Anderson, a magát macskává tetováltató férfi, Catman (Dennis Avner), a transznemű női pornós Allanah Starr, aki az átalakító műtét során péniszét megtartotta, valamint a világ első transznemű férfija, aki Thomas Beatie, aki terhesen pózolt a művésznek.

Marc Quinn

‘Pregnant Man’, 2009 ‘Chelsea Charms’, 2009 ‘Buck and Allanah’, 2009

Quinn folyamatosan reflektál a világban zajló eseményekre. History Painting című sorozatát 2009 óta készíti: a könnygázban tüntető fiatal „forradalmárokat” ábrázoló festmények mellett jól megfér a vadászgépekből összerakott felhő-installáció vagy a hírhedt iraki börtön, az Abu Ghraib foglyait ábrázoló munka.

Marc Quinn

Marc Quinn: History Painting, installáció, forrás: www.sleek-mag.com

Utóbbit idén is láthatta a közönség a berlini Box galériában, emellett pedig London egyik legnívósabb kortárs galériájában, a White Cube-ban mutatta be legújabb, a környezetszennyezésre reflektáló, 3D-s tengerparti tájképeit. A festményeknek külön nyomatékot adnak a kiállítótérben elhelyezett óriási méretű, rozsdamentes acélból és betonból készült kagylószobrai is.

Marc Quinn

marcquinn.com

Aki esetleg Londonban jár (vagy éppen ott él), január 4-ig a National Portrait Gallery-ben nézheti meg élőben Quinn negyedik, 2006-ban készített vérszobrát. A Face of Britain című kiállítás a brit portréfestészet évszázados hagyományába nyújt bepillantást: az öt teremben a klasszikusok – például Hogarth – festményei mellett John Lennon, Yoko Ono és Amy Winehouse portréit is megtaláljuk.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!