+ művészet & politika

Újabb fordulat a fehérvári Hóman-szobor botrányos ügyében

Hóman Bálint

A Hóman Bálint Kulturális Alapítvány elállt tervétől, hogy szobrot emel az egykori politikusnak, erről Székesfehérvár polgármesterét levélben tájékoztatták. A város közgyűlése pénteken tudomásul vette a döntést, ezért hatályon kívül helyezte júniusi határozatát, ami a kétmillió forintos önkormányzati forrásnak és a szoborállítás támogatásának a visszavonását jelenti.

A Hóman Bálint Kulturális Alapítvány elállt tervétől, hogy szobrot emel az egykori politikusnak, erről Székesfehérvár polgármesterét levélben tájékoztatták. A város közgyűlése pénteken tudomásul vette a döntést, ezért hatályon kívül helyezte júniusi határozatát, ami a kétmillió forintos önkormányzati forrásnak és a szoborállítás támogatásának a visszavonását jelenti – írja az MTI.

A testület a döntést 20 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere azt mondta:

Jogi értelemben az alapítvány a szoborállítás kezdeményezője, a döntés azonban a közgyűlésé. Meggyőződésem, ha a korábban Székesfehérváron megtartott Hóman Bálint-konferenciák kellő nyilvánosságot kapnak, és az ellenérvek is megjelennek, akkor a folyamat másként alakult volna.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, többek között a Szépírók Társasága is nyílt levélben tiltakozott az ellen, hogy a faji polgárháború egyik szítójának szobrot állítsanak Székesfehérváron.

A jelenlegi állás szerint tehát nem lesz szobor.

További cikkeink a témában:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top