+ művészet & politika

Így tüntettek a nők jogaiért Ákos koncertje előtt – fotós beszámoló

Ákos

December 16-án, Kovács Ákos lemezbemutató koncertje előtt került megrendezésre az a flashmob, melynek apropóját Kövér László és Ákos a napokban nyilatkozatai adták. Ott voltunk, fotózunk, most beszámolunk.

Szerdán már kora este gyűlt egy kisebb tömeg a Puskás Stadion metrómegálló kijáratánál, ahol az emberek nem forró betonon hasaltak, hanem a hideg aszfalton ácsorogtak.  Szinte mindenki Kovács Ákos miatt jelent meg, csak éppen más-más okokból. Sokan a zenész Budapest Arénában megrendezésre kerülő lemezbemutató koncertjére érkeztek, mások pedig a nők jogaiért kiálló békés demonstrációra, melyet Eszes Beáta és Zina Mihailova szervezett. A Nő Szuverén! Nemzeti Műpénisz Elleni Flashmob! néven futó békés tüntetés apropóját Kövér László és Kovács Ákos napokban tett nyilatkozatai adták. Előbbi azt mondta, szeretnék, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének. Ákos szerint a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak, a női princípium a valakihez való tartozás és a szülés. Ahogy arról beszámoltunk, kijelentése miatt a Kossuth-díjas énekes mögül ki is hátrált a főtámogatója. A hivatalosan 18:00 órakor kezdődő flashmobon férfiak és nők nagyjából egyenlő arányban képviseltették magukat.

Demonstrálók Ákos december 16-ai koncertje előtt- a szerző fotója

Demonstrálók Ákos december 16-ai koncertje előtt- a szerző fotója

Kezdéskor körülbelül 20-30 fő gyűlt össze, plusz a média, és persze a transzparensek sem maradtak a spájzban. Egy járókelő férfi megkérdezte tőlem, miért is zajlik a demonstráció, mire idéztem neki egyet-egyet Kövér László és Ákos nyilatkozatából. Rögtön meg is mondta véleményét.

Egy szuverén országban ilyet kijelenteni nem szerencsés. Édesanyám iskolaigazgató volt, mégis tisztességgel felnevelt engem és a három testvéremet, ráadásul soha nem volt gyesen. Szerintem igenis működhet egymás mellett a karrier és a gyereknevelés.

– fejezte be gondolatmenetét, majd sok szerencsét kívánt és továbbsétált.

Demonstráció a nők jogaiért a Puskás Ferenc Stadion metrómegálló kijárata előtt - a szerző fotója

Demonstráció a nők jogaiért a Puskás Ferenc Stadion metrómegálló kijárata előtt – a szerző fotója

A flashmob közben a Budapest Aréna bejáratának kapujához vándorolt. Az Ákos-koncertre igyekvők érdeklődve figyelték a transzparenseket.

Tüntetők pózolnak a transzparensekkel fotósok gyűrűjében - a szerző fotója

Tüntetők pózolnak a transzparensekkel fotósok gyűrűjében – a szerző fotója

A legtöbben mindenféle megjegyzés nélkül haladtak tovább, ám egyesek nemtetszésüket fejezték ki.

Inkább menjetek dolgozni!

– kiabálta a demonstrálók felé egy 30 év körüli férfi.

Épp onnan jöttem!

– válaszolta az egyik tüntető. Kisebb viták is kialakultak Ákos-koncertre sietők és demonstrálók között annak kapcsán, valóban a szülés-e a nők legfontosabb feladata az életben. Az egyik vita végén még a menekültek is szóba kerültek, majd a beszélgetés átment hangos gyurcsányozásba és liberálisozásba, de szerencsére nem ez volt a jellemző.

A demonstrálók egyik transzparense - a szerző fotója

A demonstrálók egyik transzparense – a szerző fotója

Várjál, mindjárt bent vagyok, csak át kell mennem ezeken a liberális buzikon!

– ütötte meg a fülemet egy mondat. Egy férfi harsogta dühösen a telefonjába, miközben elsétált a demonstrálók mellett. Egy négyfős lánycsapat is átsuhant a tüntetők előtt a koncert irányába.

Lányok, vigyázzatok, mert Ákos gyereket akar!

– kiabálta oda nekik egy 25 év körüli srác a demonstrálók közül.

Az Ákos és Kövér László kijelentései ellen a Budapest Aréna kapujának bejáratánál - a szerző fotója

Az Ákos és Kövér László kijelentései ellen tüntetők a Budapest Aréna kapujának bejáratánál – a szerző fotója

A „teherbe, magyar”  felkiáltás és a „szültél ma már?” kérdés egyébként legalább tucatszor elhangzott az este folyamán. Az Ákos-rajongók nem vették a szívükre, mosolyogva, vagy épp faarccal továbbhaladtak. A tüntetők nyolc óra előtt kezdtek szétszéledni. A hőmérséklet csökkent, a transzparensek fogyatkoztak, a Budapest Aréna szép lassan megtelt, egyedül a forralt bort hangosan kínálgató utcai árusok maradtak még a helyükön. Nyolc óra tájban a flashmob aktivistái vidáman elköszöntek egymástól, de a metrólejáró felől még visszhangzott egy mondat:

Egészségügy és oktatás nincs, de unoka az van!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top