+ Zene

A Benkó Dixieland Band alapító tagjainak nagy része most már odafent van

benkó dixieland band

Koncz Zsuzsa és Berki Tamás emlékezett a tegnap elhunyt Benkó Sándorra, a magyar dixieland atyjára.

Koncz Zsuzsa és Berki Tamás emlékezett a tegnap elhunyt Benkó Sándorra, a magyar dixieland atyjára.

Benkó Sándor kivételesen elhivatott ember volt, hatalmas akaraterővel és kitartással szervezte zenekarát – mondta Berki Tamás énekes, dalszerző, előadóművész, a Benkó Dixieland Band állandó vendégfellépője, Koncz Zsuzsa énekesnő pedig arról beszélt, hogy a zenész halála borzasztó nagy veszteség a magyar zenei életnek. Berki Tamás kiemelte, a rekordok könyvébe való, hogy a klarinétos 1957-től, csaknem hat évtizeden át vezette a Benkó Dixieland Bandet.

A magyarországi dixieland atyja volt, az együttes mintegy hatvan lemezt készített és többször bejárta a világot. A zenekart az ő karizmatikus személyisége tartotta össze. Betegsége ellenére a közelmúltban is csak a jövőről, terveiről beszélt

– jegyezte meg a dzsesszénekes. Az együttes zongoristája, Halmos Vilmos éppen hét hónappal ezelőtt hunyt el. Ahogyan Berki fogalmazott: „A Benkó Dixieland Band alapító tagjainak nagy része most már odafent van„.

A zenekar koncertjein 42 éve közreműködő énekes szólt arról, hogy a Benkó Dixieland Band szombaton a Kiscelli Múzeum romkápolnájában adja elő a Benkó Sándor által összeállított, nagy sikerű karácsonyi misét.

Benkó Sándor halála borzasztó nagy veszteség a magyar zenei életnek. Az egyik nagy alakja volt ennek a szcénának, véleményét mindig figyelembe vették. Kollegiális kapcsolatunk volt, de mindig nagyon örültünk egymásnak, ha találkoztunk. Nagyra becsülöm a munkásságát, azt, amit egy Magyarország számára idegen műfajban világméretekben létre tudott hozni

– mondta Koncz Zsuzsa. A dzsesszklarinétosról azt mondta: elhivatott volt választott műfaja mellett, amelyet mindig következetesen és nagyon magas színvonalon művelt. Koncz Zsuzsa kiemelte, hogy Benkó Sándor munkájának gyümölcse beérett, hiszen sportcsarnoki koncerteket tartottak együttesével, óriási közönséget vonzva.

Benkó Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, klarinétos, a Benkó Dixieland Band alapítója kedden váratlanul hunyt el életének 76. évében. A nevét viselő együttes a magyarországi kitüntetések mellett számos nemzetközi díjat is elnyert, többek között elismerésben részesítette 1987-ben Ronald Reagan, 2007-ben pedig George W. Bush amerikai elnök is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top