+ Interjú

Tarján Veronika: Saját magunkat csak akkor tudjuk definiálni, ha megismerünk másokat

„Ne felejtsük el a mesék és a játszani tudás képességének fontosságát felnőtt korban sem” – Tarján Veronikával új könyvéről, a Világforgóról beszélgettünk.

 Tarján Veronikával beszélgettem új világzenei lemeze és a hozzátartozó mesekönyv, a Világforgó kapcsán. Meseíró, énekes, színész-drámapedagógus, gyermekkel, emberekkel foglalkozó nő. A gyermekszínházi szakma által elismert Apró Színház alapítója,  művészeti vezetője, sok-sok igényes gyermekprogram, gyermekfoglalkozás megálmodója és megvalósítója, a Kolibri Kiadó által megjelent mesekönyv sorozat, Kuruttyoló békakirály könyvek írónője és a mesék előadója. A Veronaki zenekar énekesnője és a mesék elmesélője. Ahogy férje, Mogyoró Kornél egyszer egy rádió interjúban nyilatkozott róla: „Veronika egy meselány…”

hSokféle kultúra zeneisége megjelenik a Veronaki zenekar új albumán, a Világforgó című lemezen és a hozzátartozó foglalkoztató mesekönyvben. Hogyan alakult ki a Világforgó koncepciója? Tarján Veronika

A Világforgó album létrehozásához egy igen intenzív művészeti munka vezetett. Az Apró Színház  alapítója és művészeti vezetőjeként a társulattal, tíz éven át kutattunk különböző kultúrákat, amikből aztán nagyszerű előadások születtek és születnek a mai napig is. A különböző népek kultúráját kutatva, nagy hangsúlyt kapott előadásainkban a zeneiség. Egy idő után felfedeztem, hogy ezekben a gyerekeknek és családoknak szóló színházi előadásokban, az élő zene ereje az, amit mi a legjobban tudunk és szeretünk hasznosítani. A Maladype Színház egy előadásán találkoztam Mogyoró Kornél ütőhangszeres-zeneszerzővel és meghívtam, hogy dolgozzon velünk. A közös munka meghozta gyümölcsét és Kornél lett a színházunk zenei rendezője. Ezek után érkezett a csapathoz Fejér Simon és Vázsonyi János is, akik az előadásainkban játszottak.  E közben én már az Ethnosound hangszerbolt vezetőjével, Fehér Károllyal elindítottam egy közös foglalkozást, ami egy mesés hangszerbemutató volt Kuruttyoló békakirály címmel, amit aztán Mogyoró Kornéllal folytattam tovább. Kornéllal, aki a világ különböző tájainak ütőhangszerein professzionálisan játszik, Magyarország legkeresettebb ütőhangszerese, akit a világ egyik legnagyobb ütőhangszer gyártó cége Meinlpercussion- és a Roland cég is a nemzetközi endorzerei közé sorol. Kettőnk találkozásával indult el a folyamat, ami a Veronaki zenekar megalakulásához vezetett. A Kuruttyoló békakirály meséiből a Kolibri Kiadó felkérésére három kötet is született, amik CD melléklettel ellátott mesekönyvek. A mesék írója én vagyok, Kornél pedig a mesekönyvhöz tartozó lemezek zeneszerzője és zenei rendezője. A lemezen már akkor vendég zenészek játszottak (Szirtes Edina Mókus, Balogh Gusztáv, Ibrahim Fall Ibro, guineai djembemester). Közben már terveztem, hogy az Apró Színház gyerekelőadásaiban felcsendült dalokból a körülöttünk lévő professzionális zenészekkel egy koncertet rendezzünk, a Művészetek Palotájában gyereknapon. Ez volt a Világforgó album létrehozásának alap pillanata. Akkor a Kolibri és mi is úgy láttuk, hogy ez a zenei anyag megkoronázná és teljessé tenné azt, amit a Kuruttyoló békakirály három kötetében elkezdtünk. Tarján Veronika

A Veronaki zenekar eközben alakult ki?

Igen.  A zenekar tagjai: Mogyoró Kornél – a zenekar vezetője – és Fejér Simon gitáros, akik  meghatározó alakjai a Veronakinak. Mint zeneszerzők és muzsikusok, már az alapítástól a zenekar tagjai. A lemezen még Vázsonyi János játszik szaxofonon, Bordás Péter basszusgitáron, Bisztricsány Linda és Üveges Anita vokálozik. A Világforgó lemezbemutatón pedig már a jelenlegi zenekar játszott. Természetesen Kornél, Simon, valamint Árkosi Szabolcs (ex-Anselmo Crew) a vokálozás mellett harmónikán, sazon, és Herr Attila basszusgitáron, aki többek között a Besho drom zenekarban játszik  és vendégként pedig Linda csatlakozott hozzánk három dal erejéig. A zenekar sikerességét, a csodálatos zenészeim mellett a Ginko Art and Service segíti professzionális háttérmunkájával, ami Szalóki Ági és édesanyja, Orsós Éva által alapított produkciós iroda.  Így, a jelenlegi felállásban minden adott, hogy a gyerekeknek és a családoknak igényes és minőségi zenét, produkciót hozzunk létre. Tarján Veronika

Sok-sok nép kultúrája megjelenik a könyvben. Honnan, miből merítetted a játékokat, meséket?

untitled

Vigyázó Zsófia és Máté Péter munkája

Abból a fantáziavilágból, ahová az ember gyermekkorában gyakran elutazik, és ha szerencsés, ezt felnőttként is folytatja. Itt tudok találkozni a gyerekekkel bármikor. Itt aztán minden mese igaz, minden játék működik. Nyilván segít a drámás, színházi szakmai múlt, tapasztalat, hogy igényes módszertani eszközökkel tudok a gyermekek felé közeledni. Ezenkívül rendkívüli módon inspirál a családom. Szüleim nagyszerű pedagógusok – Tarján András és Tarján Kata -,  akik módszertani munkájukkal igen nagy hatással vannak a magyar pedagógiai életre. Legfiatalabb nővérem, Vigyázó Zsófia grafikus, varázslatos és egyedi humorú rajzai tökéletes összhangban vannak az általam elképzelt mesevilággal. Ő illusztrálja a Kuruttyoló békakirály sorozatot és a Világforgó könyveket. Szerző társammal, állandó munkatársammal, Kornéllal pár hónapja összekötöttük az életünket, immáron ő is családom tagja, a férjem lett. Kornéllal való munkakapcsoltunk kezdetén kiderült, hogy zenéje összepasszol azzal a mesevilággal, ami bennem él. A két világ azóta egybeolvadt és egymást erősítik, nagyon sokat tanulok Kornéltól is. Nagymamám pedig Varga Katalin, a mindenki által ismert művek: Gőgös Gúnár Gedeon, Mosó Masa Mosodája, Bonca könyvek, Én, Te , Ő (és sorolhatnám még) írónője. Nagymamám olyan alapművek alkotója, amik igen nagy hatással vannak a magyar gyermek és ifijúsági irodalomra is. A felnőtteknek szóló költői munkásságának is érdemes utána nézni, nagyszerű varázsos képekben mesélő költeményei csordultig tele vannak őszinte érzésekkel. A mesevilágot nagyrészt a családom varázsolják az életembe.

Mi a kötődésed ezekhez a kultúrákhoz, amiket a Világforgó albumon megjelennek?

Mint művészetekkel foglalkozó ember, nyitott vagyok más emberek, népcsoportok iránt. Amikor ismerkedem az adott nép hagyományaival, kialakul a kötődés bennem. Szeretném, ha a közönségünk is megismerné ezeket a kultúrákat, és a zenénkkel felkeltenénk a hallgatók érdeklődését irántuk és nyitott szemmel és füllel járnának a világban. A Világforgó albumon egyébként magyar, afrikai, lappföldi, indiai, roma, dél-amerikai és finn kultúrák népdalait dolgoztuk fel, a könyvben pedig a gyermekek ezekről tudhatnak meg egy-egy érdekességet.

Mi volt a célod a könyv megírásával?

Hogy egy igényes játékos, foglalkoztató könyvet írjak a Világforgó világzenei album mellé, ami kreativitásra, aktivitásra ösztönöz és szórakoztat, összehozza a családot a mese és a zene szigetén.

Mennyi háttérmunkát, kutató munkát igényel egy ilyen könyv megírása?

Egy élet sem elég. De ha konkrétan akarok válaszolni a kérdésedre, tíz évkutató munka.

Korábban is foglalkoztak már a témával színdarabok keretein belül. Milyen hatással voltak ezek a készülő könyvre? Jó inspirációként szolgáltak-e?

Igen, persze, pontosabban tudom, hogy mit szeretnék, hol keresek, mi érdekel, miből merítek, mi működik jól.

Akár felnőtt szemmel nézve is toleranciára, kreativitásra taníthat a könyv. Miben bíznak, milyen hatást érnek el vele a gyermekeknél?

Két nagyon fontos dolgot tűztünk ki célul a Világforgó produkció kapcsán. Az egyik, amit már említettem, az elfogadás más népek iránt és saját kultúránk tisztelete, szeretete. Saját magunkat csak akkor tudjuk definiálni, ha megismerünk másokat. Ebben a viszonylatban látjuk majd meg a különbözőségeket és az azonosságokat a mi kultúránk és más népek közt. Így tudjuk megőrizni saját „egyéniségünket”, a magyar hagyományokat és tiszteletben tartani más népek hagyományait.  A másik dolog, ami még lényeges tanítási területe a Világforgó könyvnek és lemeznek, hogy tartsuk meg a játékos kedvünket, a gyermeki oldalunkat, ne felejtsük el a mesék és a játszani tudás képességének fontosságát felnőtt korban sem.

Mesékkel, meséléssel foglalkozol színházban, zenében és gyermekirodalomban is…

Számomra azért izgalmas ez, mert más úton és eszközökkel tudom eljuttatni a befogadó közönséghez, a gyerekekhez az üzenetemet. Olyan eszköztáram van, amit mindhárom művészeti ágban hasznosítani tudok, hatnak egymásra és egyikből a másik születik. A munkáim során alkotó emberekkel találkozhatok nap, mint nap. Olyanokkal, akik hisznek az alkotás örömében és erejében és olyan emberekkel, aki szeretik és fontosnak tartják a művészetet hallani, látni és érezni és ez olyan hitet ad, amit nem lehet elvenni, megszüntetni, megölni. Ez a legnagyobb erő, ami a Világ körül forog és megmenti az életet, megőrzi az értékeket. Jó ebben a „Világforgásban” részt venni.

A kiemelt portréfotó Császár Réka munkája

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top