+ Ajánló

Lajkó Félix: Szeretem magam halálra dolgozni – interjú

Lajkó Félix

A tavaly negyvenedik születésnapját három új produkcióval megünneplő zenész ez év végén megismétli azokat, így aki eddig lemaradt róluk, vagy szívesen beléjük feledkezne újra, annak itt a remek alkalom. Lajkó Félixet többek között a zenéjéhez, pályafutásához fűződő viszonyáról, a mindennapjairól, és terveiről kérdezte Krajcsi Karola.

Hogy állsz most a zeneszerzéssel?

Fölkérés arra, hogy „szerezz zenét”, ilyen nincs. De van olyan, hál’Istennek, hogy mondjuk filmzenét kell csinálnom,  emlegettek például operát is, ilyesmiket.

És mit szólsz ezekhez?

Nagyon jó. A magyar nyelv milyen kifejező, a zenét „szerzik”. Teljesen hülyeség ez is (nevet). Honnan szerzi az ember a zenét? Szerintem rá lehet érezni bizonyos hangulatokra.

Akkor te ezek szerint a keletkező zene mestere vagy?

Nem tudom, az emberben kialakul, vagy bekövesedik valami olyasmi, amiből esetleg születhet valami új. De ezeknek muszáj, hogy legyen háttere. Tehát ez nem pont így megy (a semmiből), hogy egyszer csak lesz egy hatalmas zene… annak, hogy ha történik valami új, valami szép, annak kell, hogy legyen háttere is.

A kislányod születése befolyásolta, megváltoztatta az addigi életviteledet, szokásaidat?

Mindenféleképpen, ha az ember egy gyerek mellett van, akkor kap tőle egy rendszeres életmódot. Amióta ő van, meg egyáltalán házasság vagy család, azóta rendszeresebben gyakorlok. Ez nem azt jelenti, hogy régen nem gyakoroltam, csak nem ezekben az időintervallumokban, meg volt olyan, hogy egész nap gyakoroltam, egy másik napon pedig nem gyakoroltam. Most, ha reggel fölkelek, a gyerek az iskolába megy, én pedig gyakorolni. Tehát valamennyire össze van hangolva, hogy én is dolgozom, ő pedig iskolába jár.

És ez közrejátszik abban, hogy gyerekeknek szóló/rajzfilmzenét szeretnél csinálni?

Ez is előfordul, persze, de én mindig is szerettem a meséket, egyáltalán mesében gondolkodni, meg a rajzfilmeket is. A felnőtt világba sokáig belekövesedni szerintem vétek. A rajzfilm pedig nem csak „gyerekdolog”, sok felnőtteknek szóló rajzfilm van.

Mit csinálsz, amikor nem zenélsz?

Járok boltba, kiviszem a szemetet, autót vezetek, olvasok, alszom, bulizok, eszem. Ugyanazt, mint a többi ember.

Miután lemegy ez a koncertsorozat, tervezel valami nagy dobást a jövő évre?

Olyan rettentő nagy terv nincs, az majd most fog kiderülni szerintem, jövő év elején, hogy mit érdemes, milyen meghívások vannak, és hová. Van elég sok külföldi meghívás, ez mindig úgy alakul, magától. Elég sok „lepereg”, szelektálok, miket érdemes megcsinálni, milyen együttműködéseket érdemes bevállalni, kikkel, persze az is benne van, hogy mennyi pénzért, meg hogy maradjon idő az otthonra, és magamra is. Az agyonturnézás is érdekel, valamikor, de szeretném magam kipihenni, meg otthon gyakorolni, karban tartani a technikámat, vagy új számokat csinálni.

Itthon, vagy külföldön, hol a legjobb a közönség, hol fogadnak a legnagyobb ovációval?

A legjobb Magyarország, nem tudom, hogy a többiek miért vágynak nyugati irányba, de egyáltalán nincs gond itthon.

Milyen évet zártál?

Az év elején volt az a bizonyos maraton, ami végül is jól sikerült, nyáron jó sokat ment a „népi szekciós” FOLK műsorunk, az év végén pedig lesz még egy szimfonikus produkciónk december 15-én az Erkel Színházban a Dohnányi zenekarral.  Jó volt, a tavalyi évhez képest ez korántsem volt annyira fárasztó, utóbbi sok volt kicsit, bár az sem volt rossz, viszont ez az év kifejezetten laza, jól rákészülős volt, a koncertek is. Elkészült az új lemez anyaga is, ami hamarosan megjelenik.

Idén decemberben újra lemennek a 40. születésnapodra „készült” produkciók. A tavalyihoz képest viszel ezekbe valami újat, bővültek a repertoárok?

A Szimfonikban lesz még két új nóta, a jan. 3-ai Zeneakadémiás koncerten is lesz néhány új szólóhegedűs dal.

Krajcsi Karola

***

Lajkó Félix közelgő koncertjei:

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top