+ Zene

Koncertfilm készült John Williams műveiből!

A Los Angeles-i Filharmonikusok társulata Gustavo Dudamel karmester vezetésével tavaly szeptemberben, az évad nyitókoncertjén rendhagyó gálaesttel köszöntötte a mestert.

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy évvel ezelőtt filmzenei gálaesttel tisztelegtek John Williams előtt. Olyan ismert műveit adták elő, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. Az estről készült koncertfilmet december 17-től Magyarországon több mint húsz moziban vetítik – írja az ujszo.com.

John Williams a legnagyobb kortárs zeneszerzők egyike, a filmzene meghatározó személyisége, aki mozinézők millióval szerettette meg a komolyzene hangzásvilágát. Jellegzetes nagyzenekari kompozíciói és mély érzelmeket tükröző dallamai olyan kultikus filmek sikeréhez járultak hozzá, mint a Cápa, a Csillagok háborúja- és az Indiana Jones-széria, az E.T. – A földönkívüli, a Schindler listája, a Jurassic Park, a Hét év Tibetben vagy a Harry Potter-filmek – olvasható a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A 83 éves komponista hat évtizedet felölelő pályája során több mint száz film zenéjét írta, George Lucas és Steven Spielberg szinte valamennyi filmjének zenéje az ő nevéhez fűződik. Munkásságát számos díjjal elismerték, húsz Grammy-, négy Golden Globe- és négy Emmy-díja mellett öt Oscart nyert, 47 jelöléssel Walt Disney után ő büszkélkedhet a második legtöbb Oscar-jelöléssel.

A Los Angeles-i Filharmonikusok társulata Gustavo Dudamel karmester vezetésével tavaly szeptemberben, az évad nyitókoncertjén rendhagyó gálaesttel köszöntötte a mestert, legismertebb műveit szólaltatva meg a Walt Disney Concert Hall kitűnő akusztikájú közegében.

A koncerten szólistaként közreműködött Itzhak Perlman világhírű hegedűművész, aki három tételt adott elő a Schindler listája zenéjéből, majd egy másik zenei hangulatot tükrözve a Hegedűs a háztetőn filmzenéjét szólaltatta meg – azt a dallamot, amely az első Oscar-díjat hozta Williamsnek. A Kapj el, ha tudsz dallamait vendégművészek – Dan Higgins szaxofonos, Glenn Paulson nagybőgős és Michael Valeria vibrafonos – játékával szólaltatták meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top