+ művészet & politika

Nők is bejutottak a 7000 jelöltből a szaúd-arábiai választásokon

Szaúd-Arábia

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy Szaúd-Arábiában a mai napig diktatúra van, a helyhatósági választások pedig szimbolikus értékkel bírnak csupán. 1965 és 2005 között a látszatra sem adtak, nem tartottak választásokat, 2005-től 2011-ig pedig csak a férfiak szavazhattak. A nők továbbra sem vezethetnek még autót sem, ha valaki mégis megpróbálja, korbácsolást kaphat érte, a bíróságon tett vallomásoknál pedig csak fele annyit ér a szava, mint egy férfié.

A 20 nő bekerülése nagy dolog, mert Szaúd-Arábia történetében először indulhattak és szavazhattak nők is a helyhatósági választásokon.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy Szaúd-Arábiában a mai napig diktatúra van, a helyhatósági választások pedig szimbolikus értékkel bírnak csupán. 1965 és 2005 között a látszatra sem adtak, nem tartottak választásokat, 2005-től 2011-ig pedig csak a férfiak szavazhattak. A nők továbbra sem vezethetnek még autót sem, ha valaki mégis megpróbálja, korbácsolást kaphat érte, a bíróságon tett vallomásoknál pedig csak fele annyit ér egy nő szava, mint egy férfié.

A december 12-én megtartott szaúdi önkormányzati választásokon 978 nő és 5 938 férfi indult. 130 ezer nő járult a szavazó urnákhoz és 1, 35 millió férfi. Négy női jelölt – az országban a legtöbb – jutott be a fővárosi (rijádi) önkormányzat testületébe. Egy másik új képviselőnőt, Szalma bint Hizab al-Oteibit az iszlám legszentebb helyétől, a Mekkától nem messze található Madrakah községi tanácsába választották be. Hét férfit és két nőt győzött le a választókörzetében. Az ország második legnagyobb városában, Dzsiddában két-két nő került be a városi képviselőtestületbe, valamint a legkonzervatívabb részen, Kasszim körzetében.

Úgy tűnik némi enyhülés általánosságban is tapasztalható az országban: vallási okok miatt eddig a fővárosban, Rijádban sem volt filmszínház, a helyi fiatalok kampányolásának engedve most viszont megépülhet az elsős. Attól azért nem kell tartani, hogy hollywoodi filmek árasztják el a mozikat, a jelentések szerint ugyanis az iszlám és a hagyományos szaúd-arábiai értékek mellett elkötelezett filmeket vetítenek majd.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top