+ Film

Ki őrizte eddig Chaplin utolsó, be nem fejezett remekművét?

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin halála után a család nem nagyon beszélt a forgatókönyvről, nem akarták, hogy más kezekbe kerüljön, valamiféle titokként kezelték.

Könyv jelenik meg Svájcban Charlie Chaplin utolsó, be nem fejezett remekművéről: a zseniális filmes jóságos tündérről szóló, The Freak című filmjének forgatókönyvét a hetvenes évektől fia, a ma már 69 éves Michael őrizte.

A könyv teljes betekintést nyújt majd az 1977-ben elhunyt Oscar-díjas Chaplin utolsó filmtervébe. A rendező szerette volna, ha az alkotás tündérét, aki reményt hoz az embereknek, lánya, Victoria alakítja. A jelmezéhez csináltatott szárnyak, amelyek hattyútollakból készültek gondos munkával, szintén előkerültek egy raktárszobából.

Gyönyörű tündérmesének tűnik számomra. Olyasmi, amit csak egy ő korabeli ember tudott elképzelni és álmodni

– idézte a művész fiát a The Daily Mail.

A kölyök, a Modern idők és a Diktátor alkotója valami nagyon más jellegű filmmel akarta lezárni filmes pályáját. A héten Svájcban megjelenő kötet részletesen beszámol a befejezetlen projektről. Chaplin élete utolsó 24 évét Svájcban töltötte.

Pierre Smolik, a könyv szerzője archívumokban fellelhető írásos anyagok alapján, Chaplin több száz oldalnyi jegyzetéből kapott képet a meg nem valósult filmről. Két forgatókönyv-változat, párbeszédek, egy szinopszis és néhány felvétel is fennmaradt az előkészítés fázisából.

Smolik szerint Chaplint lesújtotta, hogy 1967-es A Countess from Hong Kong című filmje nem lett siker, de azonnal dolgozni kezdett a The Freak című új filmtervén. A szinopszist 1969-ben írta, nyolcvanévesen, és a következő két évben a Genfi-tóra néző birtokán fejlesztette tovább a produkciót. Megcsináltatta a szárnyakat, és próbafelvételt is készített egy brit stúdióban 18 éves lányával, Victoriával.

A történet szerint a szárnyas lány brit misszionáriusok gyermeke, aki egy nap rázuhan egy Chilében dolgozó professzor házának tetejére. A tanár bekíséri a házába és Saraphának nevezi el. Az emberek pedig, akik csodát remélnek tőle, elkezdenek özönleni hozzá. Saraphát azonban elrabolják, Londonba viszik, és a csodára éhes tömeg előtt mutogatják. Megszökik ugyan, de megint elfogják, és bizonyítania kell, hogy ő is ember, ahhoz, hogy végleg szabadon engedjék. Elhatározza, hogy hazaszáll Chilébe, de nem sikerül, belehull az Atlanti-óceánba, és meghal.

Smolik szerint több magyarázta van annak, hogy miért nem készült el végül a film: egyfelől elég idős volt már, és felesége féltette az egészségét egy újabb forgatástól, mivel tisztában volt perfekcionizmusával. Másfelől nehéz volt befektetőt találni a filmhez.

Halála után a család nem nagyon beszélt a forgatókönyvről, nem akarták, hogy más kezekbe kerüljön, ezért lehetett ilyen keveset tudni róla. Valamiféle titokként kezelték – magyarázta Chaplin fia.

Smolik öt éve kezdett foglalkozni a témával és lehetőséget kapott arra, hogy betekintsen a dokumentumokba. Egyebek mellett néhány filmrészlet is előkerült, amelyeket 1974-ben Chaplin felesége, Oona forgatott a család kertjében a készülő produkcióhoz.

A nevezetes szárnyakat jövő áprilisban kiállítják a Charlie Chaplin Múzeumban, a filmes géniusz egykori svájci házában, Manoir de Banban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top