+ Irodalom

Öt ember, egy megásott sír és egy rejtélyes gyilkosságsorozat

Elfojtott Sikoly

Azt hiszed, csak egy férfiből válhat igazán profi nyomozó? Vagy szimplán csak egy erős krimit akarsz olvasni? Akkor Angela Marsons Elfojtott Sikoly kötetének egyértelműen az éjjeliszekrényeden van a helye!

Ezer fokon égő nyomozó, hidegvérű gyilkosságok és sötét titkok 350 oldalon át. Dióhéjban így lehetne összefoglalni Angela Marsons Elfojtott Sikoly című regényét, mely a General Press kiadónál jelent meg, nálunk pedig bele is olvashatsz a kötetbe. A könyv úgy robbant be az angol krimiirodalomba, hogy az még most is visszhangzik tőle. Az Elfojtott Sikoly a szerző legelső könyve, de sikerét elnézve krimibe illő bűn lenne, ha Angela Marsons nem folytatná a regényírást.

Ötágú csillagot alkottak a kis bucka körül. Csak ők tudták, hogy a frissen felásott föld sírgödröt takar. A fagyott földet ásni olyan volt, mintha kőbe akartak volna vésni valamit, ezért felváltva dolgoztak. Mindenkire sor került. Mind az ötjükre. Ha felnőtt méretű gödröt kell ásniuk, az tovább tartott volna. Kézről kézre járt az ásó. Volt, aki tétován, habozva fogta meg, mások biztosabb kézzel. De senki sem ellenkezett, és senki sem szólt egy szót sem. Tisztában voltak vele mindannyian, hogy egy ártatlan életet vettek el, de az egyezség megköttetett: a titkaikat el kell temetni! Amikor megtelepedtek a sírhanton a szállingózó hópihék, a csoport tagjainak hátán végigfutott a hideg. Aztán ment ki-ki a dolgára: az öt emberalak lábnyomai csillagot tapostak a friss, ropogós hóba.

Ahogy azt illik, a könyv fülszövege villámgyorsan bevisz egy elemi erejű gyomrost az olvasónak. Nem kell Sherlock Holmesnak lennünk ahhoz, hogy rájöjjünk: itt bizony krimivel van dolgunk. A sírhant körül didergő csoport sötét titka természetesen nem sokáig marad titok.

Ugrunk egyet az időben, és el is kezdődik a gyilkosságsorozat, majd a nyomozás. Az Elfojtott Sikoly főhőse a Kim Stone nevű felügyelőnő, akit hamar megszeretünk. Nem egy mimózalelkű hölgyről van ugyanis szó, hanem egy kifejezetten erős, szenvedélyes nyomozóról. Az Angela Marsons által megálmodott krimi szép lassan bontakozik ki. Ahogy lépésről-lépésre kezd összeállni a kép, egyre inkább futkos a hátunkon a hideg.

Elfojtott Sikoly 2

Az Elfojtott Sikoly nagy erőssége, hogy többet nyújt, mint egy sima krimi, ugyanis egy karakterdrámát is végigkövethetünk. A True Detective sorozathoz hasonlóan Angela Marsons regényében is fontos szerepet kap a főszereplő nyomozók élete, valamint egymáshoz való viszonyuk, kémiájuk. Kim Stone önmagában is izgalmas karakter, de miért ne lehetne egy társa, beosztottja, akivel a munka során folyamatosan egymást zrikálják? A két nyomozó olyan magas szinten űzi a csipkelődést, hogy öröm olvasni. A pikírt humor tökéletes összhangot alkot a drámában bővelkedő bűnügyi kirakóssal. Angela Marsons olyan ügyesen adagolja a feszültséget, hogy a regény olvasásának szüneteltetéséhez igen nyomós érvekre van szükség. Minimum egy gáztűzhelyen felejtett kávéfőzőre. Az Elfojtott Sikolyban benne van egy sikeres folytatás lehetősége, de azt sem bánjuk, ha Angela Marsons egy teljesen új krimivel rukkol elő legközelebb, a lényeg, hogy folytassa, kérem!

Aki Az Elfojtott Sikoly elolvasása után még mindig krimielvonási tünetekkel küzd, annak nyugodt szívvel ajánlom Sascha Arango Az igazság és más hazugságok című regényét, melyet itt dicsértem halálra!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top