+ Ajánló

Pulzáló partizástól a titkos érzelmekig és tovább

trafó tánc

Egy 2014-ben az év legjobb kortárs-táncelőadásának választott produkció és egy premier – fiatal, de annál tapasztaltabb koreográfusoktól a Trafóban.

Az Eclipse olyan hullámzó folyamat, amelyben a pulzáló partizástól jutunk el a legtitkosabb érzelmek kifejezéséig. Megmutatja, milyen megtapasztalni az éjszakai életet közösségi, vagy éppen egyéni élményként, hogyan fejezhetjük ki szemérmetlenül szentimentalizmusunkat vagy vadságunkat. Irónia és önirónia, popkultúra és sztereotip szituációk sodródnak egymás mellé a produkcióban. Olyan, mindenki által ismert dalokon keresztül keverednek párbeszédbe a táncosok, amelyek karikatúrái lehetnének a zsigerileg megélt világfájdalmunknak. Rihanna, Celine Dion, Madonna és mások klasszikusai hangzanak fel egy humoros, de mégis fájó jelenetben… Marcio Kerber Canabarro brazil táncos saját kezűleg varrt ruhái vegyítik az elegáns, a futurisztikus és a törzsi stílusokat, feltehetőleg a ’90-es évek Kate Moss-sza is boldogan viselné őket.

Molnár Csaba a hazai fiatal táncszcéna krémjébe tartozik, alkotóként és előadóként részt vett a számos díjat bezsebelő Nyúzzatok meg produkcióben, amivel mára már bejárta a világot. Tavaly a Trafó bemutatta Dekameron című koreográfiáját, amivel jelenleg is turnézik, dolgozik Hód Adrien 2016-ra tervezett előadásában, márciusban pedig Németországban lesz bemutatója. Védjegye az iróniával vegyített mélység és a szakralitásba oltott popkultúra. Munkái a nem táncon nevelkedett közönség életéhez is sokat képesek hozzátenni.

A produkcióban a Budapest Kortárstánc Főiskola tizenhárom végzett, vagy jelenleg is tanuló növendékével és egy csapat ismert táncossal dolgozik. A koreográfus is ebben az intézményben tanult, most pedig a következő generációnak biztosít alkotási lehetőséget.

Az esemény Facebook-oldala.

A bemutató a Trafó honlapján.

Vadas Tamara és Dányi Viktória is szerepel a produkcióban, akik alkotótársai voltak a Nyúzzatok meg előadásban. Cuhorka Emese és Vavra Júlia is a fellépők sorát gyarapítja, az ő nevük szintén ismerősen cseng a hazai táncéletben. Emese Fülöp Lászlóval most készített friss produkciót, melyet december 4-én mutatnak be, Anyádék rajtam keresnek címmel a MU Színházban, és duettet táncol a Vígszínházban a holokauszt túlélő Fahidi Évával a Tünet Együttes Sóvirág című előadásában.

Három táncos kutat önmaga és a társas megismerés után Fülöp László koreográfiájában. Cuhorka Emese, Biczók Anna és Fülöp járja körül a társas megismerés, társas befolyásolás, önigazolás, empátia, agresszió, előítéletek és félelmek problémaköreit. Táncban mondják el, merre lehetnek a kérdések és a válaszok – a vággyal, szabad akarattal, a mércékkel és az értékekkel kapcsolatban. Az előadók őszinte és intim kapcsolatot alakítanak ki egymás és a nézők között, civilként szerepelnek a színpadon. Minimális színházi eszköz, nulla illúzió: csak az a valami, amit életnek nevezünk. A produkció 2015-ben elnyerte a rangos Lábán Rudolf-díjat.

A koreográfus Fülöp László előadóként az elmúlt 5 év során olyan társulatokkal és művészekkel dolgozott együtt, mint Angelus Iván, Vladislava Malá, HODWORKS, Eléonore Valére Lachky, Vicky Shick, Karczag Éva, Pataky Klári, Gangaray Dance Company, Nagy Zoltán, Jaross-Giorgi Viktória, Duda Éva Társulat, Finita la Commedia.

Az utóbbi időben a dán Granhoj Dans Company-vel turnézik. Tagja a főleg független magyar táncművészeket tömörítő L1 Egyesületnek, amelynek célja a kortárs tánc népszerűsítése, a külföldi és magyar produkciók létrejöttének elősegítése, valamint tehetséges művészek munkáinak bemutatása. Most debütáló új produkciója az Anyádék rajtam keresnek, Cuhorka Emesével, aki a „there’s an elephant in every room”-ban is szerepel előadóként.

 Eclipse

Rendező/Koreográfus: MOLNÁR Csaba
Előadják: DÁNYI Viktória, VADAS Zsófia Tamara, RAUBINEK Lili, VAVRA Júlia, JUHÁSZ Adél, LÉVAI Viola, CUHORKA Emese valamint a Budapest Kortárstánc Főiskola táncosai
Konzultáns (szöveg):  Liza MESKOVITCS
Fény: DÉZSI Kata
Zenei szerkesztő: VARGA Vince, MOLNÁR Csaba
Dramaturg: DALLOS Máté
Jelmez: Marcio Kerber CANABARRO
Producer: RÁCZ Anikó
Támogatók: Trafó Kortárs Művészetek Háza, DNA, az Európai Unió Kultúra Programja

There’s an elephant in every room…

Előadók: BICZÓK Anna, CUHORKA Emese, FÜLÖP László
Koreográfus: FÜLÖP László
Kutatási partner: HAJNÓCZY Luca
Zene: MIZSEI Zoltán
Fény: PETE Orsolya
Produkciós vezető: TRIFONOV Dóra
Producer: SÍN Kulturális Központ

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top