+ Zene

11 évesen nyerte első díját, és már akkor önálló esteket tartott

Szupersztár jön Budapestre: Vadim Repin orosz hegedűvirtuóz februárban a Müpában lép fel. A művész Max Bruch g-moll hegedűversenyét adja elő.

Szupersztár jön Budapestre: Vadim Repin orosz hegedűvirtuóz februárban a Müpában lép fel. A művész Max Bruch g-moll hegedűversenyét adja elő.

Vadim Repin 1971-ben született Novoszibirszkben, és 11 éves volt, amikor először kapott zenei díjat. 1989-ben a legrangosabbnak tartott brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen első helyezést ért el, és ezzel a verseny történetének legfiatalabb győztese lett. A nemzetközi zenei életben azóta is a legmagasabban jegyzett hegedűművészek között emlegetik őt.

Repin azt mondja, mindig az inspirálja, hogy a számára különösen kedves darabokat a lehető legjobb előadásmódban mutassa meg a közönségnek. A színpadon tapasztalható feszült és várakozó csend mindig arra készteti, hogy háromszor annyi odaadást vigyen bele a játékába.

A Bécsben élő művész számos projektje mellett feleségével, Svetlana Zakharovával a moszkvai Nagyszínház prímabalerinájával a Pas de deux for toes and fingers című komplex, zenét és táncot felölelő közös esten és annak európai bemutatóján is dolgozik.

Repin hazájában kultúrmissziót is végez, hiszen a Transiberian Art Festival elnevezésű nemzetközi mustra megálmodója és létrehozója. A két héten át tartó rendezvényen idén 16 ország 600 művésze vett részt, 400 előadást tartottak mintegy 200 ezer hallgató előtt.

Az orosz művész Yehudi Menuhin hegedűművésztől tanulta meg, hogy miképpen bánjon a zenével vagy akár az őt körülvevő emberekkel. Yehudi Menuhin felkarolta az orosz csodagyereket, elragadtatásában úgy vélte, hogy Repin generációjának legnagyobb hegedűművésze. Repin számára a Menuhinnal való közös munka olyan inspirációt jelentett, amely az egész karrierjére kihatott.

Repin a Magyarországi koncertjével kapcsolatban azt mondta, Kocsis Zoltán karmester zsenialitása és Roby Lakatos hegedűművész művészi nagysága és barátsága miatt is szívesen gondol az országra és a magyar zenei élet kiválóságaira.

Vadim Repin február 2-án Budapesten Max Bruch g-moll hegedűversenyét adja elő. A fellépésen Alexander Negrin vezénylésével több mű is hallható Mozart szerzeményeiből – a Figaró házassága nyitánya, az A-dúr szimfónia és a g-moll szimfónia.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top