+ Gasztro

Tudod már, ki lett az év bortermelője?

Több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért nyerte el a díjat Szöllősi Mihály.

A Magyar Bor Akadémia december 4-én délben sajtótájékoztató keretében hirdette ki az Év Bortermelője 2015 cím nyertesét. A díjazottat öt jelölt közül választották ki – írja a hvg.hu.

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Az  Év Bortermelője az idén Szöllősi Mihály lett a Neszmélyi borvidékről.

Jó bort csak kifogástalan minőségű szőlőből lehet készíteni. A pince kulcsa maga a metszőolló. Küldetésünk a neszmélyi borok világhírnevének visszaszerzése és a kulturált borfogyasztás hirdetése – vallja a győztes.

Pincészetének legkiemelkedőbb bora az Olaszrizling, amely a borvidék zászlósbora. Szöllősi az elsők között volt az országban, aki megpróbálkozott a Chardonnay és Sauvignon blanc fajták házasításával és 12 hónapos fahordós érlelésével. Törekvéseinek, kitartásának meg is lett az eredménye, hiszen számos díjat, érmet nyert már hazai és  nemzetközi borversenyeken.

Hat évvel ezelőtt az övé lett az Év Pincészete:

Mindmáig a legbüszkébb az Év Pincészete 2009 díjra vagyok, mert bő egy évtized kitartó munkáját ismerte el akkor vele a szakma. Nagyon fontos mérföldkő volt a pincészetünk életében, bekerültünk a magasan jegyzett hazai borászatok közé.

S hogy a termelő melyik borát szereti a legjobban? Természetesen mindet:

 Mindegyiket másért szeretem. A Sauvignon blanc-t azért, mert iszonyatosan nehéz jól elkészíteni, és mi mégis rendre kiváló eredményeket érünk el vele. A Magnus Cuvée-t azért, mert itthon talán elsőként házasítottam a Sauvignont és a Chardonnayt. A Rosét azért, mert azt egyszerűen nem lehet nem szeretni. A Melegeshegyet pedig mert az Olaszrizling a szívem csücske.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top