+ Film

Félelem és reszketés a budapesti bulinegyedben

Az Éjszakám a nappalod

Az Éjszakám a nappalod olyan, akár egy átmulatott éjszaka: amíg részesei vagyunk, élvezzük. De másnap nem sokra emlékszünk belőle. Kritika.

Az utóbbi időben moziba kerülő magyar filmek jelentős részéről még akkor se tudtam volna rosszat írni, ha fegyvert fogtak volna a fejemhez. A hazai rendezők elkezdtek kilépni saját komfortzónájukból, és egyre színesebb, bevállalósabb alkotások kerültek ki a kezeik közül. A Dési András György és Móray Gábor író-rendezőpáros által készített Az éjszakám a nappalod már előzetesével levett a lábamról.

A varázslat egy ideig működött a moziteremben is, ám a film megtekintése után rögtön olyan kérdéseket tettem fel, amiket az ember egy átmulatott éjszaka után szokott, miközben a fejét vakarja:

Oké, oké, mi is történt pontosan? Valaki meséljen már valamit!

Főszereplőnk, Novák (Czukor Balázs) repülőgépek fekete dobozait szereli, barátnője pedig gyereket vár tőle. Hiába az álomnő, Novák egy percet sem tud aludni, ezért a bárányok számlálása helyett beleveti magát Budapest nyüzsgő éjszakai életébe. Egyik este megismer egy furcsa bagázst, a John Goodman-re hajazó Volfot (Anger Zsolt) és csapatát. Volfnak a szeme sem áll jól, bár a csilivili szemüvegétől azt amúgy sem látjuk. Novák hozzácsapódik a bizarr csapathoz, akik egy gyógyszersegély-szállítmány, egy orosz teherautó és egy hulla segítségével kívánnak meggazdagodni. Ebbe a balhéba főszereplőnket is bele kívánják rángatni.

Az Éjszakám a nappalod 4

Czukor Balázs Az éjszakám a nappalod című filmben

Az Éjszakám a nappalod hangulatvilágára nem lehet panaszunk. Egy hihetetlenül menő éjszakai Budapest képe tárul elénk, ahol a villogó neonfény és a 80-as évek ihlette elektronikus zene kapja a főszerepet. Pater Sparrow látványtervező ismét beleadott apait-anyait: utoljára a Liza, a rókatündérben álmodták újra ennyire merészen a fővárost.

Olyan, mintha az alkotók A Gépész „valamiért nem tudok aludni” sztoriját próbálnák újra feldolgozni Isteni műszak-féle fekete komédiával, Drive és Kontroll-szerű atmoszférával megfűszerezve. A szereplők majdnem olyan pofátlanul lazák, mintha Guy Ritchie egyik filmjéből masíroztak volna ki. Nem röhögjük halálra magunkat a beszólásaikon, de a könnyed surmóság jól áll nekik, még ha a káromkodás sokszor öncélúnak hat is. A kisstílű gengsztert alakító Anger Zsolttal legszívesebben azonnal elmennénk sörözni a belvárosba. Persze csak akkor, ha ugyanez a szerelés van rajta.

Az Éjszakám a nappalod 3

Anger Zsolt Az éjszakám a nappalod című filmben

A Turit játszó Vajda Milán, Novák tolószékes munkatársát megformáló Scherer Péter és a belvárosi alter kiscsajt alakító Pálos Hanna is remekel. Adott tehát az üdítő, fiatalos hangulat és az imént a színészgárdát is halálra dicsértem, de most jön a fekete leves: Az Éjszakám a nappalod mégsem nyújt maradandó élményt. Méghozzá azért nem, mert olyan a forgatókönyve (tíz évig írták!), mint egy nagyon rosszul megtervezett metróhálózat: a végén nem lyukad ki sehová. Főszereplőnkkel, Novákkal eleve nem tudunk azonosulni, mert szimplán csak sodródik az árral. Bár sejtjük, de pontosan nem tudjuk, mi okozza álmatlanságát, ami ellen ő maga sem tesz semmit. Pedig ebbe annyi, de annyi mindent bele lehetne magyarázni! A Gépész például meg is tette. Az Éjszakám a nappalod azonban mindennemű mélység és dráma nélkül suhan tovább a budapesti éjszakában, akár egy taxi, mi pedig csalódottan kérdezzük:

Fiúk, a katarzist hová rejtettétek?

Az Éjszakám a nappalod 5

Nincs meg a szereplők motivációja, lényegi kérdésekre nem kapunk választ, minden ahogy esik, úgy puffan módon történik. Ha nagyon szigorúak akarunk lenni, azt mondhatjuk, Az Éjszakám a nappalod felszínes alkotás lett, ami magyar és külföldi kultuszfilmekből csipegetett össze stílusmorzsákat, de épkézláb sztorira már nem futotta neki. Így viszont nem lesz más, mint egy könnyed hangulatfilm, ami bevisz a budapesti éjszakába, aztán elengedi a néző kezét és magára hagyja.

Korábban írtuk:

 

Az éjszakám a nappalod adatlapja a Magyar Film Adatbázis oldalán

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top