+ Színház

Alföldi újra a Nemzetiben rendez – Nem a színház hívta

Alföldi Róbert

Alföldi Róbert rendezi a 2016-os Armel Opera Festival nyitó előadását, amelyet június 27-én, a Nemzeti Színházban láthat a közönség. A színházat korábban igazgató Alföldi Eötvös Péter Senza Sangue című opera-pszichothrillerét állítja színpadra. Az előadás az Opera Theatre d’Avignon produkciója, az ősbemutatót ott tartják jövő év májusában.

Alföldi Róbert rendezi a 2016-os Armel Opera Festival nyitó előadását, amelyet június 27-én, a Nemzeti Színházban láthat a közönség. A színházat korábban igazgató Alföldi Eötvös Péter Senza Sangue című opera-pszichothrillerét állítja színpadra. Az előadás az Opera Theatre d’Avignon produkciója, az ősbemutatót ott tartják jövő év májusában. Az Avignoni Operaház két egyfelvonásosának, Eötvös Péter Senza Sangue című művének és Bartók Béla Kékszakállújának (rendező: Nadine Duffaut) színreviteléhez szükséges technikai feltételeket Budapesten a Nemzeti Színházban tudják maradéktalanul biztosítani.

Az Armel Opera Festival-nak 2008 és 2013 között a Szegedi Nemzeti Színház adott otthont. 2014-ben Budapestre költözött, akkor az Erkel Színházban, a Zeneakadémián és a Thália Színházban, 2015-ben pedig a Thália Színházban mutatta be a produkcióit. 2016-ban az Armel Opera Festival egyik új helyszíne a Nemzeti Színház lesz. Amint azt Havas Ágnes, a fesztivál igazgatója elmondta, az Eötvös-mű bemutatójának helyszínéül a szerzővel egyetértésben azért választották a Nemzeti Színházat, mert azt a korszerű színpadtechnikát, amit megkövetel az előadás, illetve a nagyzenekar elhelyezését, csak ott tudják biztosítani.

Megkeresésükre a Nemzeti Színház első körben, szóban, nemet mondott, majd miután levélben megismételték a kérést, a megszokottnál jóval drágább, egy estére bruttó ötmillió forintos ajánlatot kaptak. Erre az összegre kötött velük szerződést az Armel Produkció és Sajtóiroda Nonprofit Kft.

Alföldi Róbert-interjú:

A szerző, Eötvös Péter a Senza Sangue című művet Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának mintegy párjaként tartja számon. Ezért is láthatja a közönség az Eötvös-darab után A kékszakállút, egy francia rendező, Nadine Duffaut rendezésében.

A fesztivál előadásait évről évre változó összetételű, az operavilág legmeghatározóbb szakembereit (rendezőket, operaház igazgatókat, világsztár énekeseket) tömörítő zsűri értékeli; általában a legjobb produkciót és a legjobb szereplőt választja ki, de számos esetben döntöttek különdíjak kiosztásáról is a fesztivál nyolc évada során. A közönség is minden évben szavazhat a kedvenc produkciókra. Az ARTE-díjat 2015-ben a Sziget Fesztiválon, az Armel programjának részeként Mozart A varázsfuvola című operája kapta. Az elismerést Alföldi Róbert rendező és Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház karmestere vette át.

Gyüdi István, Vajda Gergely karmester, az Armel Opera Festival művészeti vezetője és Alföldi Róbert (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Gyüdi Sándor, Vajda Gergely karmester, az Armel Opera Festival művészeti vezetője és Alföldi Róbert (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Az Arte Concert live streaming-je keretében 2010 óta az Armel Opera Festival összes produkciója megtekinthető élő adásban, és ezek az operák a bemutatást követő hat hónapban is elérhetők interneten. 2011-től a fesztivál legjobb produkcióját minden évben átveszi és bemutatja Franciaországban az Opera-Théâtre d’Avignon.

Az Armel megkapta a ,,Europe For Festivals Festivals For Europe” elismerését, és ezzel bekerült a minősített európai fesztiválokat tömörítő EFFE Platform tagjai közé.

Az Armel Opera Festival projekt 2015. október 23-án, a forradalom emlékére ünnepi koncertet adott a londoni Cadogan Hallban, a Pannon Filharmonikusok és Kulka János közreműködésével. Heltai Jenő Szabadság című versét kifejezetten erre az alkalomra fordította le angol nyelvre Müller Máté (Müller Péter Sziámi fia).

Kulka János És Bogányi Gergely (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Kulka János és Bogányi Tibor (fotó: Kállai-Tóth Anett)

További információk a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top