Pornó a színházban? Botrány! – fotók

000. jelinek wroclaw színház bortány pornó

Az ügy pikantériája, hogy a frissen beiktatott, magát keresztény-konzervatívként definiáló kormány is aktív részvevője a történetnek, mely egyesek szerint a művészet szabadságáról szól, mások szerint pedig csak a pornográfia propagálásáról. Pornó? A színházi kultúrájáról is híres Lengyelországban viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy premier olyan erős indulatokat váltson ki, mint ami ezekben a napokban a Wrocławi Lengyel Színház körül zajlik.

A november 21-én bemutatott darab körül már a plakát miatt is forrtak az indulatok, de a kormány által megtámogatott ellenpropaganda a premier napján jutott csúcsra, amikor tüntetők jelentek meg a színház előtt. Legalább húszan voltak:

Krysztof Mieszkowski, a színház igazgatója kitart, s közben példa nélküli cenzúrakísérlettel vádolja a kulturális minisztert, aki az egyházi megszólalókkal összhangban megkérdőjelezi a művészi szabadság határtalanságát. A színház és a politika közötti mérkőzés még nem dőlt el, a Wrocławi Lengyel Színház által bemutatott darabot nem állt módunkban megnézni, de az eddig nyilvánosságra került nyilatkozatok, videók és képek alapján úgy tűnik, a betiltási kísérlet mögött olyanok áll(hat)nak, akik nem látták a színházi előadást.

A tiltakozás pozitív hatásai közé tartozik a széles körű hírverésből fakadó diskurzus, mely a művészet és a politika kapcsolatát – élőben! – boncolja. Nem lehet, hogy ne jussanak eszünkbe Ottlik Géza szavai, melyeket egy 2013-ban állított szobor talapzatán olvashatunk, s nyilván nem csak az íróra vonatkoznak:

…De író nem állhat a hatalom napos oldalán. Nagy vitális energiák, nem regenerálódó idegsejtek pazarlódtak el pusztán arra, hogy megőrizzük a civil becsületünket, emberi méltóságunkat…

pornó

A Wrocławi Lengyel Színházban bemutatott Elfriede Jelinek darab (A halál és a lányka) nemzetköz figyelemhez jutott a politika révén (kép forrása: Teatr Polski we Wrocławiu – facebook)

További képek a következő oldalon! Vigyázat, lehet, hogy pornó!Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!