+ Média

Iva Bittová és a vödör-akrobatika

Az egyik nő hátára venné a szőke herceget, az öreglány a trapézra vágyik, a vörös pasi pedig a nővére ruhájába próbálja magát begyömöszölni – Iva Bittová és a Poivre Rose…

Iva Bittová élőben hegedül és énekel, miközben az öt további előadó cirkuszi mutatványokkal meséli egy bálra készülő család történetét. Akrobatika vödrökkel vagy falábbal, légtornász attrakciók, tánc, zene és rengeteg humor a Poivre Rose abszurd falusi idilljében. A társulat körüljárja a férfiasság és a nőiesség kérdését, a végeredmény pedig annyira paradox, mint a rózsabors maga: a nők szépek ugyan, de nyersek, a férfiak pedig táncolnak, de harapnak. Iva Bittová velünk marad, és december 6-án szólókoncertet ad a Trafó színpadán. A Mikulás napi örömködés már a koncert előtt kezdetét veszi: 17 órától forralt borral, sült gesztenyével és bérletakcióval vár mindenkit a Kortárs Művészetek Háza.

Jegyet rendelhetsz a Trafó honlapján.

A Rózsabors a férfiasság és nőiesség összekeveredéséről szól. „Az egyik nő hátára venné a szőke herceget, az öreglány a trapézra vágyik, a vörös pasi pedig a nővére ruhájába próbálja magát begyömöszölni.” – írja a társulat.

Mindegyik karakter kicsit kajla és zavarodott, a gender-kódokat pedig fonákjára fordítják: a férfi lehet esendő, a nő pedig erős, és még légiesnek sem kell lennie ahhoz, hogy sikerüljenek a cirkuszi mutatványok. A produkciót mindeközben csehovi illat lengi be, keveredik az irónia és a burleszk, a szláv zene pedig balkáni romantikával fűszerezi az előadást.

Kalandos a Poivre Rose (Rózsabors) társulat megalakulásának története: két alapítója, Claudel és Valérie nagyszülei közösek, de szüleik tizenheten voltak testvérek, nem volt lehetetlen elkerülnie egymást a két unokatestvérnek. Nagymamájuk temetésén derült fény arra, hogy két cirkuszos is van a családban. A nagy találkozás nemcsak a családi kötelékek ápolásával folytatódott, de azon nyomban társulatot is alapítottak. Maguk mellé vettek még két belga és egy francia artistát, kiegészültek Iva Bittovával, a világhírű zenésszel, és megalkották első produkciójukat, a Rózsaborsot. Bittová egyébként már-már hazajár Magyarországra, sokan a Mediawave Fesztivál egyik házigazdájaként tekintenek rá. Az énekes-hegedűs színésznő mágikus atmoszférateremtő képességgel rendelkezik, és közben ezerféle eszközt használ a zenéjében. Bölcsődalokhoz illő anyai lágyság, pajkos kacérkodás és rikácsoló hisztéria mind-mind helyet kap művészetében.

Rendkívüli története van a produkcióban szereplő hatvanas éveiben járó, Antoinette Chaudronnak is, aki eredetileg előadásokat fotózott, és ha egy társulat nem tudott fizetni a képeiért, trükkökért árulta őket. „Egyik nap Amaury nagyon izgatottan felhívott, és amikor félórás beszélgetés után letettem a telefont, rájöttem, szerepet ajánlott az előadásukban. Valóra vált a gyerekkori álmom. A Rózsaborsban balettozok, pedig nem vagyok táncos, dobolok, pedig nem vagyok zenész, varázslatos az egész. Hatvanévesen valóra váltom a fiatalkorom vágyait.” (LaLibre.be).

Az előadók nemzetiségükben különböznek, professzionalitásuk azonban közös: korábban a legnagyobb nemzetközileg ismert társulatokkal dolgoztak együtt, akik nevei már ismerősen csengenek Budapesten: 7 Fingers, Cirque du Soleil, James Thierrée, C!RCA, Cirque Éloize…

iva bittovaElőadók: Antoinette CHAUDRON, Thomas DECHAUFOUR, Claudel DOUCET, Imogen HUZEL / Valérie DOUCET, Amaury VANDERBORGHT
Élőzene: Iva BITTOVÁ

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top