Hírforrás

Feldmár András: Nem érdekel Hitler gyerekkora

Feldmár András

Gonoszságról, félelemről és a párizsi merényletről is beszélt az Origónak Feldmár András. A neves pszichoterapeuta szerint felelősen vagyunk azért, amit teszünk, vagy amit nem teszünk, függetlenül attól, hogy mit csinált velünk az apánk, az anyánk vagy más emberek; nem lehet ugyanis legitimizálni a saját rosszaságunkat azzal, hogy valaki velünk rosszul bánt.

Gonoszságról, félelemről és a párizsi merénylet hatásáról is beszélt az Origónak Feldmár András. A neves pszichoterapeuta szerint felelősen vagyunk azért, amit teszünk, vagy amit nem teszünk, függetlenül attól, hogy mit csinált velünk az apánk, az anyánk vagy más emberek; nem lehet ugyanis legitimizálni a saját rosszaságunkat azzal, hogy valaki velünk rosszul bánt.

Vannak normális emberek, akik gonoszak, és vannak őrültek, akik egy légynek sem ártanának. A normálisak és az őrültek között is vannak jók meg gonoszak.

De nem gondolod, hogy a gonosz tettek mögött minden esetben gyerekkori trauma áll?

De kit érdekel az? Engem nem érdekel Hitler gyerekkora. Aki engem bánt, az ne orvoshoz menjen, hanem a bíróságra. Felelősek vagyunk azért, amit teszünk, vagy amit nem teszünk, függetlenül attól, hogy mit csinált velünk az apánk, az anyánk vagy más emberek. Nem lehet legitimizálni a saját rosszaságomat azzal, hogy valaki velem rosszul bánt. Nem lesz mindenki gonosz, akivel rosszul bántak.

Most a párizsi merényletek után az egész világ a félelemről szól.

Na, hát akkor mondjuk azt, hogy megváltozott az időjárás. Az érzelmek olyanok, mint az időjárás. Ha megbeszélnénk egy találkozót, de én felhívnálak, hogy nem jövök, mert esik az eső, azt gondolnád, nem vagyok normális. Öltözzek fel, vegyek esernyőt, és jöjjek. Mi köze az időjárásnak az ígéreteimhez? Mi köze a félelemnek a cselekedeteimhez? Könnyebb úgy tenni meg dolgokat, hogy nem félek, de ha félek, akkor is megcsinálom. A párizsiak közül sokan úgy reagáltak, hogy csak azért is megtöltötték a kávézókat és az éttermeket, mert nem hagyják megfélemlíteni magukat.

Mi ennek a mechanizmusa? Miért akar valaki félelmet gerjeszteni?

Hát, mert aki fél, az engedelmeskedik. Kik félnek a legjobban? A gyerekek. Minden gyerek arra vágyik, hogy az apja és az anyja megvédje mindenféle rossztól. A demagóg politikusok is erre apellálnak, el akarják hitetni a felnőtt gyerekekkel, hogy félni kell, hogy nagyon nagy a veszély. Aztán meg elhitetik velük, hogy csak tőlük várhatják a védelmet, a biztonságot. Ez egy hipnózis.

A teljes interjú itt érhető el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top