+ Életmód

Bagdy Emőke: Ha fiúnak születtél, neveljünk téged fiúnak, mert benne van a génjeidben

Bagdy Emőke

Bagdy Emőke: Az esélyegyenlőség rosszul értelmezett formája következtében Európa-szerte van egy jelenség, amit én őrületnek merek nevezni. Természetellenes, hogy hagyjuk a gyerekre, hogy eldöntse, fiú-e vagy lány.

Keresés a weben

Meglepő kijelentést tett Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus egy, a KEMMA-nak adott interjújában.

Szerinte a

A gender-identitás körüli őrület, ami kavarog a világban, különösen megkívánja, hogy szülőként legyünk egyértelműek. Ha fiúnak születtél, neveljünk téged fiúnak, mert benne van a génjeidben, más az agyműködésed, a hormonszinted, más ember vagy, mint egy lány.

Ezt annak kapcsán fejtette ki, hogy hároméves korunk körül kerülünk abba a krízisállapotba, amikor felismerjük önmagunkat.

A riporter erre gyorsan megkérdezte, hogy:

Ön szerint tehát nem helyes, ha engedjük a gyereknek, hogy saját maga döntse el, milyen legyen az identitása?

Mire Bagdy a következőket válaszolta:

Az esélyegyenlőség rosszul értelmezett formája következtében Európa-szerte van egy jelenség, amit én őrületnek merek nevezni. Természetellenes, hogy hagyjuk a gyerekre, hogy eldöntse, fiú-e vagy lány. Kijelentem, és felelősséget vállalok érte, hogy három-öt éves korunkban mi nem tudunk eldönteni semmit. Tízéves korunkig van önismereti zárlatunk, azt sem tudjuk, kik vagyunk. Az apa, az anya, a tanítók mondják meg, kik vagyunk, és azt a mintát vesszük fel, ezt építjük be az identitásunkba. Ezen felül három-öt éves korban történik meg az, amit a pszichológia identifikációnak nevez, önkéntelen azonosulás a saját nemünkhöz tartozó szülővel.

Korábban már több cikkünkben is foglalkoztunk a transznemű emberek gyakran nehéz sorsával, hogy hogyan tudatosodik valakiben a transzneműség vagy éppen miért magasabb jóval az öngyilkosságot elkövetők száma a traszneműek körében:

5 hozzászólás

5 Comments

 1. Kelemen Elek szerint:

  Szerintem igaza van Emőkének. Meg kellene békélni mindenkinek önmagával, mert az a baj, hogy mindenki folyton más akar lenni, amint aki. Téblábolnak, csapódnak összevissza. Nem baj ha vonzódnak azonos neműek iránt, mert a szerelem határtalan ilyen szempontból is, csak mikor összekeverik a szerelmet a barátsággal… és még lázadnak is. Testüket nyomorítják műtétekkel, miközben, állítom, hogy egy ilyesfajta műtét után sem lesznek boldogok.

 2. Melinda szerint:

  Én meg állítom, hogy boldogabbak úgy, ha megélhetik megjelenésükben is azt, amit belülről éreznek. Nem mondom, hogyha egy 3 éves azt mondja, hogy nemet akar váltani, akkor engedjük és neveljük máshogy, de meg lehet oldani, hogy ne érezze úgy, hogy rá van erőltetve bármi is. És ha tizenévesen is úgy érzi, mikor már “kialakul az identitása”, akkor meg nincs joga a szülőnek ráerőltetni bármit is, mert jobb, ha fiam helyett lányom lesz, mint egy halott vagy boldogtalan fiam. Nem ártanak ezzel senkinek, így ehhez senkinek semmi köze, aki szereti a gyermekét, az ezen nem fog fennakadni, sőt támogatni fogja, hogy boldoggá tegye, így senki nem sérül.

 3. MiszterX szerint:

  “Én meg állítom, hogy boldogabbak úgy, ha megélhetik megjelenésükben is azt, amit belülről éreznek.”

  Melinda, ez sajnos nem igaz.
  Nemi átváltoztató műtéteket a ’70-es évektől kezdtek el végezni, Amerikában a John Hopkins kórházban. Paul R. McHugh, a téma egyik professzora nyilatkozott egy cikkben a közelmúltban arról, hogy miért álltak le annak idején a nemi átváltoztató műtétekkel. Megjegyezte, hogy a páciensek egyikénél sem sikerült áttörést hozni, a “pszicho-szociális beilleszkedésük terén ugyanolyan zavarral küszködtek, mint az operáción át nem esett társaik.” Ennek eredményeképpen teljesen megalapozatlannak tartották, hogy egészségesen működő szerveket távolítsanak el, hogy nyerjenek egy elégedettnek mondott, de ugyanolyan zavart embert, mint előtte. McHugh mentális rendellenesség kategóriába sorolja a transzszexualitást, és óva int bármilyen műtéttől, melyek mégjobban összekavarnák az illetőt.
  Ha érdekli a cikk, angolul itt elolvashatja: http://www.thepoliticalinsider.com/former-johns-hopkins-chief-of-psychiatry-destroys-caitlyn-jenner-must-read/

  • Melinda szerint:

   MiszterX, köszönöm, de nem csak úgy a semmiből, véleményből mondom ezt. A cikkben viszont úgy érzem, hogy a doktor véleményét olvashatjuk. Személyesen ismerek transznemű embereket, ismertem őket előtte is, beszélgetek velük, első kézből kapok információkat, érzéseket látok, látom a különbséget, látom mennyire boldogok, látom, hogy ha valamilyen oknál fogva nem kapják meg a hormonjukat, mennyire rosszul lesznek és undorodnak maguktól. Nem ölnék meg magukat az emberek, ha nem lennének boldogtalanok abban a testben, ami nem illik a belső énjükhöz, és az átváltozás után nem tűnne el a depresszió, az öngyilkos hajlam, ha nem válnának ettől boldogabbá. De ez mind teljesen mindegy, mert bármit is mond a doktor, a transzneműség hivatalosan nem mentális rendellenesség, ennek utána lehet olvasni, és a saját teste felett minden ember úgy rendelkezik, ahogy akar. Ezzel az erővel, tiltsák be az összes plasztikai műtétet. Nem! Semmi közünk ahhoz, hogy mit tesznek mások annak érdekében, hogy boldogok legyenek, amíg ezzel nem ártanak senkinek. Az ő testük, az ő döntésük, az ő életük!

 4. Xavi szerint:

  Hát ekkora marhaságot még soha az életemben nem hallottam, hogy ne neveljen egy szülő egy fiú gyereket fiúnak, mert van arra 0.1% esély, hogy transznemű. Aztán csodálkozunk, hogy egy nő nem talál párt magának 30, 40 éves korára sem, mert a férfiak tutyi-mutyik. Hát persze, hogy azok, ha nincsenek is férfinak nevelve. Lol 😀

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top