+ Életmód

Bagdy Emőke: Ha fiúnak születtél, neveljünk téged fiúnak, mert benne van a génjeidben

Bagdy Emőke

Bagdy Emőke: Az esélyegyenlőség rosszul értelmezett formája következtében Európa-szerte van egy jelenség, amit én őrületnek merek nevezni. Természetellenes, hogy hagyjuk a gyerekre, hogy eldöntse, fiú-e vagy lány.

Meglepő kijelentést tett Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus egy, a KEMMA-nak adott interjújában.

Szerinte a

A gender-identitás körüli őrület, ami kavarog a világban, különösen megkívánja, hogy szülőként legyünk egyértelműek. Ha fiúnak születtél, neveljünk téged fiúnak, mert benne van a génjeidben, más az agyműködésed, a hormonszinted, más ember vagy, mint egy lány.

Ezt annak kapcsán fejtette ki, hogy hároméves korunk körül kerülünk abba a krízisállapotba, amikor felismerjük önmagunkat.

A riporter erre gyorsan megkérdezte, hogy:

Ön szerint tehát nem helyes, ha engedjük a gyereknek, hogy saját maga döntse el, milyen legyen az identitása?

Mire Bagdy a következőket válaszolta:

Az esélyegyenlőség rosszul értelmezett formája következtében Európa-szerte van egy jelenség, amit én őrületnek merek nevezni. Természetellenes, hogy hagyjuk a gyerekre, hogy eldöntse, fiú-e vagy lány. Kijelentem, és felelősséget vállalok érte, hogy három-öt éves korunkban mi nem tudunk eldönteni semmit. Tízéves korunkig van önismereti zárlatunk, azt sem tudjuk, kik vagyunk. Az apa, az anya, a tanítók mondják meg, kik vagyunk, és azt a mintát vesszük fel, ezt építjük be az identitásunkba. Ezen felül három-öt éves korban történik meg az, amit a pszichológia identifikációnak nevez, önkéntelen azonosulás a saját nemünkhöz tartozó szülővel.

Korábban már több cikkünkben is foglalkoztunk a transznemű emberek gyakran nehéz sorsával, hogy hogyan tudatosodik valakiben a transzneműség vagy éppen miért magasabb jóval az öngyilkosságot elkövetők száma a traszneműek körében:

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Melinda szerint:

    Én meg állítom, hogy boldogabbak úgy, ha megélhetik megjelenésükben is azt, amit belülről éreznek. Nem mondom, hogyha egy 3 éves azt mondja, hogy nemet akar váltani, akkor engedjük és neveljük máshogy, de meg lehet oldani, hogy ne érezze úgy, hogy rá van erőltetve bármi is. És ha tizenévesen is úgy érzi, mikor már „kialakul az identitása”, akkor meg nincs joga a szülőnek ráerőltetni bármit is, mert jobb, ha fiam helyett lányom lesz, mint egy halott vagy boldogtalan fiam. Nem ártanak ezzel senkinek, így ehhez senkinek semmi köze, aki szereti a gyermekét, az ezen nem fog fennakadni, sőt támogatni fogja, hogy boldoggá tegye, így senki nem sérül.

  2. Melinda szerint:

    MiszterX, köszönöm, de nem csak úgy a semmiből, véleményből mondom ezt. A cikkben viszont úgy érzem, hogy a doktor véleményét olvashatjuk. Személyesen ismerek transznemű embereket, ismertem őket előtte is, beszélgetek velük, első kézből kapok információkat, érzéseket látok, látom a különbséget, látom mennyire boldogok, látom, hogy ha valamilyen oknál fogva nem kapják meg a hormonjukat, mennyire rosszul lesznek és undorodnak maguktól. Nem ölnék meg magukat az emberek, ha nem lennének boldogtalanok abban a testben, ami nem illik a belső énjükhöz, és az átváltozás után nem tűnne el a depresszió, az öngyilkos hajlam, ha nem válnának ettől boldogabbá. De ez mind teljesen mindegy, mert bármit is mond a doktor, a transzneműség hivatalosan nem mentális rendellenesség, ennek utána lehet olvasni, és a saját teste felett minden ember úgy rendelkezik, ahogy akar. Ezzel az erővel, tiltsák be az összes plasztikai műtétet. Nem! Semmi közünk ahhoz, hogy mit tesznek mások annak érdekében, hogy boldogok legyenek, amíg ezzel nem ártanak senkinek. Az ő testük, az ő döntésük, az ő életük!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top