+ Színház

Oidipusz-karantén: A főszereplő meg sem jelenik az előadásban!

oidipusz-karantén

Különös színházi nyelven beszéli el Oidipusz élettörténetét a Természetes Vészek Kollektíva (TVK) Veres András rendezővel és a Budapest Bábszínház színészeivel. Szürreális univerzum épül fel a színpadon, amelyben minden pátosztól megfosztódik a klasszikus történet.

Különös színházi nyelven beszéli el Oidipusz élettörténetét a Természetes Vészek Kollektíva (TVK) Veres András rendezővel és a Budapest Bábszínház színészeivel. Szürreális univerzum épül fel a színpadon, amelyben minden pátosztól megfosztódik a klasszikus történet, a címszereplő pedig háttérbe szorul. Olyannyira, hogy meg sem jelenik az előadásban: tragédiáját gyermekei, egyben testvérei emlékezéseiből ismerjük meg. Az álomszerű látványvilág és a gazdag szimbólumrendszer végtelen asszociációra készteti a közönséget, aki most valóban azonosulhat az ókori történettel. Az Oidipusz-karantén úgy aktualizál, hogy közben kérdéseket tesz fel, és zsigerekig ható produkcióvá áll össze: utazásra hív a jelenbe.

A TVK élő tárgyszínházi produkciót hozott létre,

melyben a központi figura, Antigoné katatón állapotban gyártja apja biológiai maszkjait, s kutatja ősei múltját. A színpadon közben olyan burok keletkezik, amelyben a közönség hirtelen szembe találja magát az emberiséget örökké foglalkoztató kérdésekkel: el lehet-e menekülni saját sorsunk elől? Létezik-e szabad akarat?

A TVK 31 éves fennállása alatt műfajt teremtett:

van benne színház, tánc, installáció, objekt art, hangköltészet és ezer más műfaj. Az eredmény egyedülálló: mind az érzékeket s az elmét alaposan megmozgatja. Alternatív, provokatív, elmélyült előadó-művészetet hoznak létre.

Veres András bábrendező, Lengyelországban tanult, több díjnyertes előadás alkotója. 2012-ben, a veszprémi Kabóca Bábszínházban, a Pimpáré és Vakvarjúcska című Erdős Virág-darabon dolgozott együtt először a kollektívával, ezt követte egy évvel később a Budapest Bábszínházban rendezett Szálinger Balázs-ősbemutató, Fehérlófia, amelyhez Szűcs Edit és Árvai György készítette a látványt. A közös munka olyan jól működött, hogy mindkét fél folytatni akarta. Oidipusz története kiáltott a bábos feldolgozásért, hiszen a klasszikus műben a hős és sorsának viszonya fedi a báb és bábos viszonyát: Oidipusz a sorsnak alávetett bábuként néz szembe végzetével. Az előadásban bábszínészek szerepelnek, akiknek így több oldalról is inspiratív az ókori mű.

Az Oidipusz-karantén alkotói hangsúlyozzák: csapatban dolgoztak. A rendezőt és a látványtervezőt egyenrangú félként egészítette ki Imre Zoltán, ők hármanegyütt hozták létre a koncepciót, amihez aztán a Bábszínház színészei kreatívan hozzájárultak. Hiszen ebben a produkcióban nincs hierarchia az egyes résztvevők között, s hiába voltak leosztva a szerepek, alapvetően demokratikus döntések vezettek a kész előadáshoz.

Premier: 2015.11.27-28. 20.00 óra, Trafó Kortárs Művészetek Háza

Koprodukciós partner: Budapest Bábszínház, Trafó Kortárs Művészetek Háza
Szophoklész, Thomas Mann, Allen Ginsberg, József Attila, Móra Ferenc, Terry Pratchett, Kurt Vonnegut, a Zsoltárok könyve, Karinthy Frigyes és mások művei alapján írta: Árvai György, Imre Zoltán, Veres András
Előadók: Ács Norbert, Hannus Zoltán, Melis László m. v., Spiegl Anna
Alkotók: Árvai György, Imre Zoltán, PARABRYO, Szűcs Edit, Veres András
Videó: Dinea László, Korai Zsolt

Asszisztens: Rigó Anna, Szenteczki Zita e. h

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top