+ Irodalom

Miért tartott titokban ezt a színdarabját William Faulkner?

william faulkner

A Twixt Cup and Lip című darabot közvetlenül az első világháború után írta Faulkner. A vígjáték főszereplője egy modern gondolkodású fiatal nő, akinek egyszerre két férfi udvarol.

Első alkalommal jelent meg nyomtatásban William Faulkner egy régen elveszettnek hitt egyfelvonásos drámája, a Twixt Cup and Lip, amely a közelmúltban a Virginia Egyetem archívumából került elő.

A Twixt Cup and Lip című darabot közvetlenül az első világháború után írta Faulkner. A vígjáték főszereplője egy modern gondolkodású fiatal nő, akinek egyszerre két férfi udvarol.

Faulkner a húszas évei elején járt, amikor a színmű született. A The Standard Magazine főszerkesztője, Andrew Gulli bukkant rá a darabra, aki az utóbbi években F. Scott Fitzgerald, Mark Twain, John Steinbeck és számos más híres író eltűntnek vélt írásait is felkutatta. A darabot a Standard a pénteken megjelenő ünnepi számában közölte.

Faulkner akkor írta ezt a színművet, amikor különösen a nőket érintő, nagy társadalmi változások zajlottak

– mondta el Gulli. A darab azért is különleges, mert Faulkner vígjátéki vénáját is bemutatja, valamint a dzsesszkorszak független nőalakjainak születőben lévő témájával foglalkozik, amely később F. Scott Fitzgerald és Dorothy Parker műveiben jelenik meg.

Az 1962-ben elhunyt Nobel-díjas Faulkner az amerikai regényirodalom géniusza volt, művei nyomán készült a Hosszú, forró nyár, valamint a Szegények és gazdagok című fim is, de pályája elején még többnyire színműveket és költeményeket írt.

A Twixt Cup and Lip még akkor készült, amikor a szerző a Mississippi Egyetem egy színházi csoportjának tagja volt. A cím egy ókori görög eredetű angol mondásra utal (There’s many a slip twixt the cup and the lip), amely azt jelenti, a mégoly biztos kimenetelű dolgok is tartogathatnak meglepetést.

A Twixt Cup and Lip megszületése táján dolgozott a The Marionettes című egyfelvonásosán is, amely romantikus érzelmeit ábrázolta középiskolai szerelme, későbbi felesége, Estelle Oldham iránt. Elképzelhető, hogy a Twixt Cup and Lip megírását is ez a kapcsolat ihlette.

A leglényegesebb kérdés az, hogy miért tartotta titokban ezt a darabját William Faulkner? A válasz címben rejlik: mert a még oly biztos dolgok is tartogathatnak meglepetést.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top