+ Média

Több lányt is megfenyegetett, kirúgja őket, ha nem fekszenek le vele

Néma Tanúk

Nem tudom, hogy jelentették-e az ügyet azóta bárkinek is, vagy ott van-e még Feri, az erőszaktevő isten a gyorséttermi láncolatnál, mindenesetre elgondolkodtató, mennyi félreértés, mítosz, áldozathibáztató maró gúny és tudatlanság tapad a párkapcsolati és a családon belüli erőszak témájához.

– Te, az a csaj rém ronda. Mindenki utálja, nincsen egy barátja sem, legalábbis a melóhelyen. De hallottad mi történt vele? Állítólag a Ferivel, műszak után bent csinálták, de a csaj utána sírva jött ki, és azóta idegbeteg.

– meséli a mellettem ülő lány a barátnőjének, kora reggeli órán a héven, kezében energiaitalt szorongatva.

A kis hülye azóta senkivel nem beszél, még annyit se, mint eddig, csak fapofával kiszolgálja a vendégeket. Ahelyett, hogy örülne, hogy egy ilyen jó csávó, mint a Feri egyáltalán ránéz. Amúgy fura, de a lányok azt pletykálták múltkor az öltözőben, hogy a Feri több lányt is megfenyegetett, kirúgja őket, ha nem fekszenek le vele. Tőle azért mindenki tart egy kicsit. Bent ő az isten: a prémiumok kiosztója, az órabéremelések felelőse, és ő dönti el, ki léphet magasabb szintre az éttermi dolgozók hierarchiájában. Azért ez tök gáz, nem? Jaj, ne vihogj már, nem érdemelte meg. Akármennyire is utálom a csajt, azért ez durva.

– mondja a rihegő-röhögő barátnőjének, aki annyit bír hozzáfűzni a hallottakhoz, hogy legalább a bányarémnek is jutott egy jó nagy. Majd témát váltanak, és az előző esti lerészegedésüket mesélik, ki, hol, merre mennyit, és aztán kivel.

Elborzadva hallgatom a történteket, nem bírom ki, és beleszólok, tartok nekik egy kiselőadást – majdnem a végállomásig – a nemi erőszakról, kitérve a párkapcsolati és a családon belüli erőszakra, rémülten bámulnak vissza rám, elfordítják a fejüket, már nem röhögnek, az egyikőjük a végén valami olyasmit motyog, hogy ők ezt nem tudták, és soha ilyesmiről nem hallottak.

Nem tudom, hogy jelentették-e az ügyet azóta bárkinek is, vagy ott van-e még az erőszaktevő „isten” a gyorséttermi láncolatnál, mindenesetre elgondolkodtató, mennyi félreértés, mítosz, áldozathibáztató maró gúny és tudatlanság tapad a párkapcsolati és a családon belüli erőszak témájához.

Épp ezért (is) fontos, hogy november 21-én minél többen vegyenek részt a Néma Tanúk felvonulás a párkapcsolati erőszak áldozatainak emlékére 2015 elnevezésű rendezvényen, amit a NaNE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület szervez a Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Ellen alkalmából.

1991 óta világszerte november 25-én (a Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Ellen) és december 10-én (az Emberi Jogok Nemzetközi Napja) civil szervezetek és magánszemélyek szerveznek 16 akciónapot, hogy

felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

A Néma Tanúk felvonulása lesz a 16 akciónap nyitórendezvénye, ahol az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során meggyilkolt áldozatokra is emlékeznek, felvonultatva a piros sziluetteket, a Néma Tanúkat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top