+ Zene

Megnyitották a nívós kórusversenyt

Harmincegy együttes indul a kórusversenyen, amelynek célja, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen a kiemelkedő színvonalú együtteseknek, valamint fórumot kínáljon a kortárs magyar és európai kórusművek megismeréséhez.

A tiszta hang nemcsak a diktatúra idején, hanem ma is nagyon fontos, amikor demokráciában és szabadságban élünk – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusverseny csütörtöki nyitóhangversenye előtt a Budapesti Olasz Kultúrintézetben – közölte az MTI.

Balog Zoltán felidézte: ő is énekelt valaha kórusban, még abban a világban, amelyben a tiszta hang nagyon értékes dolog volt a sok hamis hang közepette. Úgy vélte, a diktatúra idején a kórus menedék volt, ahol megszólalhatott a tiszta hang.

„Ma persze demokráciában és szabadságban élünk, de nem gondolom, hogy ma sokkal könnyebb tiszta hangon énekelni. Ma is van manipuláció, ma is van disszonancia, ma is vannak hamis hangok, a tisztát a zavarostól megkülönböztetni ma sem könnyű, ezért kell gyűjtenünk azokat a tapasztalatokat, ahol a tiszta hang szólal meg” – fogalmazott a miniszter a kultúrintézet dísztermében tartott koncert előtt.

Balog Zoltán kiemelte a mindennapos iskolai éneklés ügyének fontosságát is. Mint mondta, az előző rendszerben mintha erősebb lett volna nemcsak az igény, hanem az éneklés kultúrája is az iskolákban.

„Azt szeretnénk, ha ez újra így lenne” – hangoztatta, hozzátéve, hogy ehhez jó tanárokra és jó kórusokra van szükség.

Kitért arra is, mennyire megtisztelő, hogy egy olyan legenda, mint Kodály Zoltánné Péczely Sarolta vállalkozott arra, hogy szövetséges legyen ebben az ügyben.

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban péntektől vasárnapig tartó Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusversenyen harmincegy együttes indul, köztük gyermekkarok, ifjúsági vegyeskarok, kamarakórusok és énekegyüttesek, leány- és férfikarok, valamint vegyeskarok.

A verseny célja, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen a kiemelkedő színvonalú együtteseknek, valamint fórumot kínáljon a kortárs magyar és európai kórusművek megismeréséhez.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny tiszteletbeli elnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, védnökei Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, valamint Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A verseny előestéjén, csütörtökön Kodály Zoltán Székely fonó című daljátéka csendült fel a Budapesti Olasz Kultúrintézetben Ruszó Alexandra, Szerdahelyi Pál, Alagi János, Vincze Klára, Jakab Ildikó és Böjte Sándor énekművészek, valamint a Musica Nostra Kórus, a Kodály Zoltán Férfikar, a Vass Lajos Kamarakórus és a Duna Szimfonikus Zenekar előadásában, Somos Csaba Liszt-díjas karnagy vezényletével.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top