+ Építészet

Botránnyá duzzad a fehérvári Hóman-szobor ügye

A Szépírók Társasága nyílt levélben tiltakozik a a Hóman-szobor felállítása ellen. Egyre többen adnak hangot annak a véleménynek, hogy nem szabad szobrot állítani Hóman Bálintnak.

A Szépírók Társasága nyílt levélben tiltakozik az ellen, hogy a faji polgárháború egyik szítójának szobrot állítsanak Székesfehérváron. Tizenkilenc szervezet, köztük két pedagógus-szakszervezet, a Fiatal Írók Szövetsége, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, a József Attila Kör, a Magyartanárok Egyesülete, az Oktatói Hálózat és a Történelemtanárok Egylete – csatlakozott a Szépírók Társaságának nyílt leveléhez. A levelet teljes terjedelmében az Élet és Irodalom közölte.

Tiltakozunk az ellen, hogy a Horthy-korszak faji polgárháborújának egyik szítója, Hóman Bálint születése 130. évfordulóján, december 29-én szobrot kapjon Székesfehérváron az Igazságügyi Minisztérium, a kormánypárti polgármester és a városi képviselőtestület támogatásával!
[…] Történészként, akadémikusként és miniszterként szerepet vállalt az első zsidótörvény kezdeményezésében és előkészítésében. Később Teleki Pál miniszterelnököt készítette fel emlékeztetőiben németországi tárgyalására. Ezekben többek között azt írta, hogy a németek teljes bizalmának elnyerése érdekében Teleki fogadja el „Hitler és Mussolini faji gondolatát”, és nyújtson be – „az eddigi kompromisszumokkal szakítva” – újabb, „faji alapú” törvénytervezetet, merthogy „tudatára kell ébrednünk végre, hogy a zsidó, ha kivételezett is, sőt, a zsidó származású és zsidó kapcsolatú személy is ellensége kell, hogy legyen a mai kormányrendszernek”. Végül ő maga terjesztette elő az izraelita vallásfelekezet jogállását szabályozó 1942. évi VIII. törvényt is, mely súlyosan korlátozta a zsidónak nyilvánítottak jogait.
[…] Az állami és kormánypárti támogatással tervezett szobor felállítása Hómannak a zsidótörvényekben játszott szerepe miatt vérlázító. Erkölcsi felelősségét nem csökkenti sem egykori fehérvári országgyűlési képviselősége – íróasztala mellől Fehérvár lakosságának 10 százalékát lökte a halál felé –, sem tudományos teljesítménye és akadémiai pályafutása.
Nem kaphat szobrot ma Magyarországon, aki a magyar lakosság egy részének jogfosztásában ilyen magas beosztásban, ilyen törvények létrehozásával és beterjesztésével részt vett! Ez az emlékmű nemzeti szégyen: azt üzenné az elhurcoltak utódainak, a magyar polgárok tisztességes többségének és a világnak, hogy a magyar zsidók szenvedése és százezreinek meggyilkolása másodlagos fontosságú eseménye történelmünknek.

Komoróczy Géza is megszólalt a Hóman-szobor ügyében.

[…]miniszterként személyesen is részt vett a zsidótörvények kidolgozásában, helyeselte ezeknek a törvényeknek az elveit, erkölcsi felelősség terheli az aljas megkülönböztetésekért, a gyilkos politikáért. Ezt a felelősséget semmilyen bírósági felmentés nem vette, s nem is veheti le a válláról. Székesfehérvár, az ország, a történetíró szakma becsülete, becsületünk és hazaszeretetünk azt kívánja, hogy annak az embernek, aki még 1944 végén is kitartott a nyilas kormány mellett: annak ne legyen szobra sehol az országban, soha.

4 hozzászólás

4 Comments

 1. Nonemart szerint:

  Igen, legyen botrány ! De legyen botrány abból is, hogy valaki egy Hóman szobor ötletét egyáltalán felvetheti a jogászoktól hemzsegő Szittyaországban ! Nincs egy valamirevaló ügyészség e honban, amelyik a nemzetközi és a hazai érvényes jogszabályok alapján hanyatt tudna lökni egy ilyen ötletet ! Marad a népi ellenállás. És ha ez harcot jelent, hát azt jelent, de ne gondolja senki, Hogy Magyarországon mégegyszer öszeszedhetik a zsidókat, megalázhatják őket, vagy akármilyen állampolgári vonatkozásban megkülönböztethetik őket. Sem őket, sem mást ! Mert ebbe az irányba araszolgatunk szép csendben !

 2. Darázs szerint:

  Nonemart, nagyon köszönöm, hogy megnevettetett! Kacagtatóak a hülyeségei, a félelmei, és persze a mérhetetlen gyűlölete minden és mindenki iránt, aki/ami nem zsidó, nem úgy gondolkodik, ítélkezik, ahogy maga. Mondja, volna kedve eljönni udvari bolondnak Pán Péter birodalmába? Ott talán mindent ki lehet forgatni, mindent meg lehet magyarázni, mindent ki lehet sajátítani. Ott biztos lehet az idők végezetéig revolverezni a nemzsidó többségi társadalmat, hogy miért nem borulnak az önkiválasztottak lába elé zokogva. És elmagyarázhatná a gyerekseregnek, hogy miért van az, hogy az ókortól napjainkig annyi különböző ember, annyi különböző korban ugyanúgy utálta a zsidókat? Mi ez a fantasztikus nagy ellenérzés maguk irányában? Javaslom, hogy a befogadó nemzetre rátámadó Kun Béla véres diktatúrájával kezdje, ők lőttek embereket először a Dunába tetszik tudni….meg aztán beszéljen egy kicsit a Pénzről, Haszonról, melynek árát mások fizették meg, szóljon Rákosi pajtásról és csapatáról is, szóval bőven lehetne miről beszélnie. Meg arról is beszélhetne, hogy miért Magyarországon tevékenykedik, hiszen ott van maguknak a dicső Izraeljük, a szívjóság és emberiesség csodaországa! Elmesélhetné, hogy a palesztinok meg a többiek is mennyire imádják magukat. Megmagyarázhatná, hogy miért mindig maguk az áldozatok, ugyan mivel provokálják ki a külvilágból állandóan ezt a státuszt?

 3. Darázs szerint:

  Chaim Weizmann cionista vezető 1938-ban keserűen megjegyezte: “A világ láthatóan két részre szakadt, azokra az országokra, amelyben nem élhetnek zsidók, és azokra, amelyek nem fogadják be őket.”

  Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20151109-antiszemitizmus-zsidouldozes-herman-goring-kristalyejszaka-pogrom-vegso-megoldas-masodik.html

  Ebben a mondatban minden benne van.

 4. Gusztos István szerint:

  Minden egyes ilyen köztéri szobor, emlékmű az egykori áldozatok nemzetből való újabb kitagadásával egyenértékű. S üzenet az utódoknak, más mai kisebbségeknek is: ne feledjék, hol a helyük ebben az országban.

  http://gepnarancs.hu/2015/11/homan-szobor-onkormanyzat-allam-es-tarsadalom/

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top