+ Építészet

Botránnyá duzzad a fehérvári Hóman-szobor ügye

A Szépírók Társasága nyílt levélben tiltakozik a a Hóman-szobor felállítása ellen. Egyre többen adnak hangot annak a véleménynek, hogy nem szabad szobrot állítani Hóman Bálintnak.

A Szépírók Társasága nyílt levélben tiltakozik az ellen, hogy a faji polgárháború egyik szítójának szobrot állítsanak Székesfehérváron. Tizenkilenc szervezet, köztük két pedagógus-szakszervezet, a Fiatal Írók Szövetsége, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, a József Attila Kör, a Magyartanárok Egyesülete, az Oktatói Hálózat és a Történelemtanárok Egylete – csatlakozott a Szépírók Társaságának nyílt leveléhez. A levelet teljes terjedelmében az Élet és Irodalom közölte.

Tiltakozunk az ellen, hogy a Horthy-korszak faji polgárháborújának egyik szítója, Hóman Bálint születése 130. évfordulóján, december 29-én szobrot kapjon Székesfehérváron az Igazságügyi Minisztérium, a kormánypárti polgármester és a városi képviselőtestület támogatásával!
[…] Történészként, akadémikusként és miniszterként szerepet vállalt az első zsidótörvény kezdeményezésében és előkészítésében. Később Teleki Pál miniszterelnököt készítette fel emlékeztetőiben németországi tárgyalására. Ezekben többek között azt írta, hogy a németek teljes bizalmának elnyerése érdekében Teleki fogadja el „Hitler és Mussolini faji gondolatát”, és nyújtson be – „az eddigi kompromisszumokkal szakítva” – újabb, „faji alapú” törvénytervezetet, merthogy „tudatára kell ébrednünk végre, hogy a zsidó, ha kivételezett is, sőt, a zsidó származású és zsidó kapcsolatú személy is ellensége kell, hogy legyen a mai kormányrendszernek”. Végül ő maga terjesztette elő az izraelita vallásfelekezet jogállását szabályozó 1942. évi VIII. törvényt is, mely súlyosan korlátozta a zsidónak nyilvánítottak jogait.
[…] Az állami és kormánypárti támogatással tervezett szobor felállítása Hómannak a zsidótörvényekben játszott szerepe miatt vérlázító. Erkölcsi felelősségét nem csökkenti sem egykori fehérvári országgyűlési képviselősége – íróasztala mellől Fehérvár lakosságának 10 százalékát lökte a halál felé –, sem tudományos teljesítménye és akadémiai pályafutása.
Nem kaphat szobrot ma Magyarországon, aki a magyar lakosság egy részének jogfosztásában ilyen magas beosztásban, ilyen törvények létrehozásával és beterjesztésével részt vett! Ez az emlékmű nemzeti szégyen: azt üzenné az elhurcoltak utódainak, a magyar polgárok tisztességes többségének és a világnak, hogy a magyar zsidók szenvedése és százezreinek meggyilkolása másodlagos fontosságú eseménye történelmünknek.

Komoróczy Géza is megszólalt a Hóman-szobor ügyében.

[…]miniszterként személyesen is részt vett a zsidótörvények kidolgozásában, helyeselte ezeknek a törvényeknek az elveit, erkölcsi felelősség terheli az aljas megkülönböztetésekért, a gyilkos politikáért. Ezt a felelősséget semmilyen bírósági felmentés nem vette, s nem is veheti le a válláról. Székesfehérvár, az ország, a történetíró szakma becsülete, becsületünk és hazaszeretetünk azt kívánja, hogy annak az embernek, aki még 1944 végén is kitartott a nyilas kormány mellett: annak ne legyen szobra sehol az országban, soha.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Nonemart szerint:

    Igen, legyen botrány ! De legyen botrány abból is, hogy valaki egy Hóman szobor ötletét egyáltalán felvetheti a jogászoktól hemzsegő Szittyaországban ! Nincs egy valamirevaló ügyészség e honban, amelyik a nemzetközi és a hazai érvényes jogszabályok alapján hanyatt tudna lökni egy ilyen ötletet ! Marad a népi ellenállás. És ha ez harcot jelent, hát azt jelent, de ne gondolja senki, Hogy Magyarországon mégegyszer öszeszedhetik a zsidókat, megalázhatják őket, vagy akármilyen állampolgári vonatkozásban megkülönböztethetik őket. Sem őket, sem mást ! Mert ebbe az irányba araszolgatunk szép csendben !

  2. Gusztos István szerint:

    Minden egyes ilyen köztéri szobor, emlékmű az egykori áldozatok nemzetből való újabb kitagadásával egyenértékű. S üzenet az utódoknak, más mai kisebbségeknek is: ne feledjék, hol a helyük ebben az országban.

    http://gepnarancs.hu/2015/11/homan-szobor-onkormanyzat-allam-es-tarsadalom/

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top