+ Irodalom

Elárverezik az elhunyt szovjet költő relikviáit

A hozzá kötődő emléktárgyak közül kiemelkedik a költő bronz halotti maszkja, valamint utolsó költeménye, amelyet hitveséhez írt egy térképre. A relikviák ára több tízezer euróra rúg.

Vlagyimir Viszockij az 1980-ban elhunyt szovjet költőhöz és színészhez kötődő emléktárgyakat is árverésre bocsát egy novemberi aukción Marina Vlady francia színésznő és énekesnő, az 1980-ban elhunyt legendás bárd özvegye – írja a metropol.hu.

A 77 éves színésznő, aki maga is orosz származású, a tekintélyes Drouot aukciósházat bízta meg műkincsek, személyes tárgyak és dokumentumok eladásával. A legjelentősebb párizsi aukciósház közleménye szerint a megvételre kínált, Viszockijhoz kötődő emléktárgyak közül kiemelkedik a költő bronz halotti maszkja, valamint utolsó költeménye, amelyet hitveséhez írt egy térképre. A kézzel írt vers kikiáltási ára 10 ezer euró, a halotti maszkért 30-50 ezer eurót várnak. Eladó egy 18. orosz ötvösművészeti munka, egy aranyba és ezüstbe foglalt smaragd apró gyémántokkal körülvéve, valamint a Marinocska című mese, amelyet Jean-Luc Godard francia rendező és forgatókönyvíró írt és illusztrált egy rajzfüzetben 1966-ban Marina Vladynak. A művészeti alkotások sorában többek közt Mihail Semjakin, Szolomon Rosszin és Jean-Jacques Sempé művei szerepelnek.

„A katalógusban szereplő sok-sok tétel arról tanúskodik, hogy Marina Vlady szenvedélyesen rajongott a művészetekért, különösen az oroszért” – olvasható a Drouot közleményében.

Az árverést november 25-én tartják Párizsban, egy nappal korábban a nagyközönség is megtekintheti a tárgyakat.

Az orosz bevándorlóktól Franciaországban született Marina Vlady 1969-ben ment férjhez Viszockijhoz.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top