+ Történelem

Talajradar segítségével találtak római kori maradványokat Tolna megyében

Légi fotózás után most először talajradarral is kutatták Iovia, a Tolna megyei Kapospula határában lévő, egykori római erőd föld alatti maradványait. A radarfelvételek kiértékelése még nem fejeződött be, annyit azonban már lehet tudni, hogy újabb épületek nyomait találták meg.

Légi fotózás után most először talajradarral is kutatták Iovia, a Tolna megyei Kapospula határában lévő, egykori római erőd föld alatti maradványait.

A kétnapos kutatást a közelmúltban a Lipcsei Egyetem Kelet-Közép-Európai Intézetének pályázati programja keretében a német egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Wosinsky Mór Megyei Múzeum régészei végezték . A Tolna megyei erőd 21 hektáros területén a terepbejárás mellett mintegy tízhektárnyi részen folytattak vizsgálatokat, talajradar segítségével több új épületet sikerült azonosítani az erődön belül.

A késő római erődtípus – másképpen belső pannóniai erőd – legtöbbet kutatott hazai példája a fenékpusztai, de az egykori Valeria provincia nyugati határvonalánál három további erődítmény ismert: a ságvári, a környei és az Iovia, amely a Kapospulához tartozó Alsóhetény közelében feküdt.

Iovia eredetileg a Szakcs és Dalmand határában állt városról kapta a nevét, amely a 4. században pusztulhatott el. Az ezután felépült erőd a fenékpusztaihoz hasonló méretű, körülbelül 460-szor 470 méter kiterjedésű volt, és sok korabeli épülettípus – parancsnoki palota, magtár, gazdasági épületek, fürdő – állt a falai között. Az erőd területén 1980 és 1994 között Tóth Endre, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze folytatott ásatásokat, aki többek között felszínre hozta a korábbi városból származó, az erőd alapjába beépített kőfaragványokat.

Tóth Endre akkor tizenegy épületet azonosított, de lehetett sejteni, hogy ennél több – az azóta készült légi fotók alapján legalább húsz építmény – állt az erődben, ami elsősorban raktárbázis lehetett. A radarfelvételek kiértékelése még nem fejeződött be, annyit azonban lehet tudni, hogy újabb épületek nyomait találták meg; az értékelést Lipcsében végzik el. Elképzelhető, hogy a vizsgálat után újabb ásatásokat is végeznek.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Ghanima szerint:

    Ne aggódjon senki! Majd szépen ledózerozzák, oszt’ nincs gond. „Na, ugye!” Ld. még középkori templom Bonyhádon.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top