+ Design

Félreértés miatt vonta vissza a Design Hét fődíját a zsűri?

Petrovits István: A zsűri az én munkámat ítélte legjobbnak. A verseny eredményének kihirdetése után egy héttel a klaszter elnöke úgy ítélte meg, hogy a termék tartalmaz nem eredeti megoldásokat is, ezért a díjat visszavonta. (…) elutasítok minden vádat, mely engem ért ezzel a termékkel kapcsolatosan.

Korábban a maszol.ro cikke alapján arról írtunk, hogy visszavonták a Design Hét fődíját, mert a fődíjat elnyert pályázó nem eredeti ötlettel pályázott. Cikkünk megjelenése után Füstös Csaba olvasó a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében az alábbiakat írta.

Ez a cikk egy olyan sajtóközlemény alapján született melynek cáfolata nemsokára megjelenik, az ügy kivizsgálás alatt van. A klaszter elnöke elhamarkodottan nyilatkozott. A díjat egy négy tagú zsűri adta és a visszavonásáról a klaszter elnöke egyedül döntött. A zsűri többi tagjának véleménye szerint a cikkben megjelent állítások nem igazak, e termék esetében nincs szó másolásról, egy létező technikai megoldás használatáról van szó (az ennyire egyszerű technikai megoldások szabadon felhasználhatóak, nyugodtan megkérdezhetik róla a budapesti Design Terminál szakembereit is, akik tagjai voltak a zsűrinek: Ács Zoltán és Jónás László). Egy félreértés folytán született elhamarkodott döntés. Ez a cikk nagyon rossz fényben tüntet fel egy pályája kezdetén lévő tervezőt.

Mint ismeretes, a háromszéki Pro Wood faipari klaszter még tavasszal hirdetett versenyt fiatal formatervezők számára, amelyre bútor és használati tárgyak tervével lehetett benevezni, ám a fődíjat elnyert pályázó állítólag nem eredeti ötlettel pályázott:

Abba a kínos helyzetbe került a pályáztató, hogy kénytelen volt visszavonni az 1500 euró értékű első díjat, mivel a verseny más résztvevői jelezték, hogy a moduláris szék és pad látványterve megtalálható egy másik internetes oldalon és a termék már gyártásban van – írja a maszol.ro.

Az ipari formatervező Petrovits István a maszol.ro szerkesztőségének a következőket írta:

A zsűri az én munkámat ítélte legjobbnak. A verseny eredményének kihirdetése után egy héttel a klaszter elnöke úgy ítélte meg, hogy a termék tartalmaz nem eredeti megoldásokat is, ezért a díjat visszavonta. A klaszter elnöke nem volt része a zsűrinek, aki a díjat nekem ítélte. Felvettem a kapcsolatot a zsűri két tagjával: Ács Zoltánnal és Jonás Lászlóval (ők a budapesti Design Terminál szakemberei). Az ők véleményük szerint „szó sincs másolásról, ez a megoldás jogilag közkincs”. Ezek alapján elutasítok minden vádat, mely engem ért ezzel a termékkel kapcsolatosan

– olvasható a maszol.ro cikkében.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top