+ Irodalom

Csak egyetlen egyszer látható az új Esterházy-színdarab

Esterházy Péter: Mercedes Benz

Ez a szellemi és nyelvi tűzijáték, ez az utánozhatatlan „esterházys történelmi revü” Az ember tragédiája keretjátékát felidézve, az Úr és Lucifer újabb fogadásáról, párbajáról szól. A fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa.

Csupán egyetlen egyszer tűzik műsorra Esterházy Péter, Mercedes Benz című darabjának felolvasó színházi bemutatóját a Tesla Teátrumban 2015. november 18-án.

A darabot a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta Esterházy Péter, és ezért az ő és a színház külön engedélye kellett, hogy a pozsonyi bemutatót megelőzve – egyszeri alkalommal – Budapesten is megszólalhasson.

Ez a szellemi és nyelvi tűzijáték, ez az utánozhatatlan „esterházys történelmi revü” Az ember tragédiája keretjátékát felidézve, az Úr és Lucifer újabb fogadásáról, párbajáról szól. A fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa. „Vedd el a szerencséjüket, fogadjunk, akkor se fordulnak ellenem, akkor se árulják el a jót.”- mondja az Úr. És akkor, Lucifer kajánul figyelve az eseményeket, bedobja ezt a családot az elmúlt évszázadok magyar történelmi kavalkádjába, de különösen a huszadik század históriájának vérzivataros évtizedeibe, ő maga pedig gyakran, kísértőként, más-és más álarcba bújva próbálja megtörni a család férfihőseit.

Ennek az évszázados családi krónikának hol tragikus, hol távolságtartóan ironikus történet- epizódjai és legendás alakjai elevenednek meg ebben a különleges színpadi játékban, miközben újra-és újra felhangzik az Úr kedvenc, erőt adó énekszáma, Janis Joplin híres dala, a Mercedes Benz

– olvasható a darab ismertetőjében.

Esterházy Péter: Mercedes Benz (történelmi revü két részben)

Rendezte: Vas-Zoltán Iván

Szereplők: Fodor Tamás, Gyabronka József, Menszátor Héresz Attila, Quintus Konrád, Lukáts Andor, Szalay Krisza, Jordán Adél, Király Adrián, Ponty Tamás

A felolvasó színházi változatot készítette: Radnóti Zsuzsa

Cím: Tesla Budapest Kulturális Központ, Budapest, Kazinczy utca 21 (Kazinczy-Wesselényi utca sarok) az udvaron át, új épület, 2. em. Az előadás 19 órakor kezdődik.

Parkolási lehetőség: Wesselényi u. és a Dob utca 34-36, szabadtéri parkoló-udvar

Jegyelővételi lehetőség: orsolya.kuzma@teslabudapest.hu és ratkaimuhely@gmail.com

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top