+ Képzőművészet

A brit államé lett a Lucian Freud-archívum egy része

Lucian Freud

Az archívumban szerepel a festő főbb műveinek számos vázlata, de 162 gyermekkori rajza is, amelyek családja életét ábrázolták. A gyerekkori munkák még Németországban készültek, mielőtt családja 1933-ban Hitler hatalomra jutása miatt Angliába szökött volna.

Lucian Freud német származású brit festőművész nagy értékű vázlatfüzetei, rajzai és levelezése került brit állami tulajdonba – számolt be róla a BBC News.

A személyes archívum a National Portrait Gallery gyűjteményének része lett. A múzeum 2012-ben rendezett Freud munkáiból kiállítást, amely rekordszámú látogatót vonzott – idézte fel a BBC hírportálja.

Az archívum darabjai között akadnak olyan tételek is, amelyeket korábban nem publikáltak vagy nem állítottak ki. Ezek várhatóan jövő nyáron láthatók majd a galériában. A vázlatfüzetekbe a művész 1940-től egészen 2011-ben bekövetkezett haláláig rajzolt.

Ed Vaizey kulturális miniszter szerint

a rajzok és levelek ritka kollekciója izgalmas betekintést nyújt a britek egy úttörő művészének munkásságába.

Lucian Freud

Painter Working Reflection, 1993 / enicebiennale.britishcouncil.org

Az archívumban szerepel a festő főbb műveinek számos vázlata, de 162 gyermekkori rajza is, amelyek családja életét ábrázolták. A gyerekkori munkák még Németországban készültek, mielőtt családja 1933-ban Hitler hatalomra jutása miatt Angliába szökött volna. A korai rajzokat Freud anyja őrizte meg és látta el dátummal.

Nicholas Cullinan, a londoni National Portrait Gallery igazgatója úgy fogalmazott: az archív anyag „alapvető hivatkozási forrás”, emellett „nagyon fontos, nagyszabású és nagyvonalú ajándék a nemzetnek”.

A 47 vázlatfüzet, a rajzok és a levelek értéke fedezte a Lucian Freud hagyaték örökösödési adóját, mintegy 2 millió 940 ezer fontot (1,3 milliárd forintot).

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top