+ Tudomány

Kétezer éves füstnyelő lámpásokat találtak

füstnyelő

Mindkét lámpás libát formáz, amely halat tart a csőrében. A fényforrást a halban helyezték el, az égő viasz füstje a madár nyakán keresztül a testébe távozik és az üreges hasában lévő víz nyeli el.

Különleges bronz füstnyelő lámpásokra bukkantak régészek egy kétezer éves kelet-kínai temetőben.

A lámpásokat a Nyugati Han-dinasztia legteljesebb formában fennmaradt temetőjében, a kelet-kínai Csianghszi tartományi Nancsanghoz közel találták. Mindkét lámpás libát formáz, amely halat tart a csőrében. A fényforrást a halban helyezték el, az égő viasz füstje a madár nyakán keresztül a testébe távozik és az üreges hasában lévő víz nyeli el. A lámpások egyszerre művészeti remekek és a kor találmányai.

A Han-dinasztia időszakát a bronz lámpások fénykoraként tartják számon, de effajta füstnyelő változatukat valószínűleg csak az előkelő nemesi családok engedhették meg maguknak.

A régészek a temetői feltárás során olyan háromlábú bronzedényt is találtak, amely tartalmazta az eredetileg bele helyezett gesztenyéket. A kutatók szerint ez és a hozzá tartozó faszén lemez arra utal, hogy az ősi arisztokrácia körében kedvelt volt az úgynevezett “hot pot” típusú étkezés, vagyis amikor evés közben, az asztalra helyezett edényben főzték meg az ételt.

A szén nyomaiból és az ételmaradványokból arra következtettek, hogy az edényt használták, mielőtt elásták. A kutatók szerint az elhunyt hot pot rajongó lehetett, az ősi időkben ugyanis szokás volt az elhunyttal temetni kedves tárgyait. Más feltételezések szerint az edény csupán arra szolgált, hogy az ételt melegen tartsák benne.

A régészek a 40 ezer négyzetméteren elterülő temetőben nyolc sírt és a hozzájuk tartozó, szekereket rejtő kamrákat találtak a Kr.e. 206 és Kr. u. 25. közötti időkből. Az úgynevezett Hajhunhou temető leleteinek jelentőségét jelzi, hogy a kulturális örökségvédelmi hivatal igazgatója már utasítást adott arra, hogy kezdeményezzék a temető felvételét az UNESCO világörökségi listájára.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top