+ Zene

140 éve nyitotta meg kapuit a Zeneakadémia

zeneakadémia

A Zeneakadémia baráti köre 122 évvel az intézmény megalapítása után alakult meg, és azóta több mint 200 millió forinttal támogatta az akadémia projektjeit.

A Zeneakadémia többet jelent egyszerű oktatási intézménynél, mára valódi legendává vált – mondta az intézmény fennállásának 140. évfordulója alkalmából adott ünnepi hangverseny előtt az akadémia rektora.

A tudósítások szerint a 140 évvel ezelőtti megnyitón is érezhető volt az a bensőséges légkör, amelyet maga is annyira szeretne visszahozni, noha a Zeneakadémián ma már több mint 150 tanár oktat csaknem 800 diákot.

Mégis fontos, hogy valamiféle meghitt zenei otthonná váljon a Zeneakadémia, az itt fellépő művészek és a közönség viszonyát a közvetlenség határozza meg.

A rektor szerint a Zeneakadémia szó a magyarok számára nem pusztán oktatásiintézmény-típust jelent:

azért írjuk nagy z-vel, mert 140 év alatt intézményünk valódi legendává vált. (Meg a magyar helyesírás szabálya is erre ösztökél minket – a Szerk.)

Ennek megerősítésén dolgozik a mai vezetés is, egyaránt előmozdítva az oktatási együttműködéseket, és a világ vezető művészeit megnyerve a Zeneakadémia koncertjeire. A következő nemzedék oktatásának aprómunkáját épp olyan fontosnak tartják, mint a „nagyvilági sikert”.

A Zeneakadémiára már csak azért is szükség van, hogy legalább egy hely legyen Magyarországon, ahol a harmónia játszik főszerepet

– idézte Erkel Ferencet Batta András, a Zeneakadémia Baráti Körének elnöke, az intézmény korábbi vezetője.

A Zeneakadémia

az elmúlt években nagyon sokat kapott:

az intézmény 14 milliárdos beruházással született újjá, így mára mind tartalmában, mind infrastruktúrájában világszinten is egyedülálló.

A Zeneakadémia baráti köre 122 évvel az intézmény megalapítása után alakult meg, és azóta több mint 200 millió forinttal támogatta az akadémia projektjeit.

A hangversenyen Kelemen Barnabás hegedűművész Johann Sebastian Bach d-moll chaconne-jával emlékezett a pénteki párizsi merényletek áldozataira.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top