+ művészet & politika

Senki sem tudja, hogy mi a helyzet a Magyar Zenei Exportirodával

zenei exportiroda

Néhány hete sikeresen lezajlott Budapesten a WOMEX 2015, amelynek sikerén felbuzdulva felmerült egy Magyar Zenei Exportiroda létrehozása. De hogy hol áll most a projekt, azt senki nem tudja.

Néhány hete sikeresen lezajlott Budapesten a WOMEX 2015, amelynek sikerén felbuzdulva felmerült egy Magyar Zenei Exportiroda létrehozása/újraindítása. De hogy hol áll most a projekt, azt senki nem tudja.

Pedig még a Parlamentben is volt róla szó, ennek bizonyítéka Tessely Zoltán napirend előtti felszólalása az országgyűlésben a WOMEX 2015 világzenei expo ügyében:

„Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház!

A páratlanul sokszínű népzenei hagyományaink, amelyet egyedülálló módon gyűjtöttek, írtak le, és rendszereztek fantasztikus emberek – Kodály Zoltántól, Kallós Zoltánon át sok mai fiatalabb gyűjtőig. Az ezeken a mély gyökereken zeneiskolákban, majd a Hagyományok Házában vagy a Zeneakadémián nevelkedő, a táncházi muzsikálásban kiteljesedő, nagyszerű példaképek nyomdokain járó, népzenész előadóművészeink teljesítménye. Egy lelkes és lendületes, a Világ- és Népzenei Expó Magyarországra juttatásáért közel egy évtizede töretlen hittel munkálkodó közösség, a Hangvető – Lelkes András, Liber Endre, Weyer Balázs vezetésével.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában kimunkált kormányzati akarat, amely végül nagyon jelentős kormányzati támogatásban testesült meg. Szépszámmal csatlakozó más állami és civil támogatók. Nagyszerű rendezvényhelyszínek – a Művészetek Palotája, a Bálna és az A38-as hajó. Mind ezek együttesen voltak annak a sikeres receptnek a hozzávalói, amelyek a 2015. október huszonegyedike és huszonötödike közötti rendezvénnyel a világzene fővárosává tették Budapestet. Nem pusztán a zeneipar egyetlen még fejlődést mutató ágának, a világzenének a legjobb előadóit láthattuk Budapesten, de itt voltak e műfaj producerei, koncerthelyek és fesztiválok szervezői, lemezkiadók és újságírók a világ minden tájáról. Régen fordult elő az is a WOMEX történetében, hogy minden jegy elkelt. A szokásos egyetlen magyar fellépő helyett idén 17 zenekarunk kerülhetett a rivaldafénybe.

Budapesten minden eddiginél több, 2550 szakmai résztvevő volt jelen az expón. 93 országból 850 koncertszervező, 500 lemezkiadó, 390 nemzetközi kormányzati intézmény, 680 cég állított ki és 300 külföldi újságíró volt jelen.
A rendezvény egyik jótékony hatásaként az ideérkező külföldi vendégek pedig mintegy 950 millió forintot költöttek el hazánkban. Mindezek ismeretében csak egyetérteni lehet Hamar Dániellel, a Muzsikás együttes tagjával, aki azt mondta, hogy ő még ilyen pozitív hatású országimázs-akciót nem látott. A szakma egyöntetű véleménye pedig az volt, hogy az eddigi 21 WOMEX közül a legsikeresebb a budapesti volt. Köszönet illet mindenkit, aki tevékenyen vett részt e megtisztelő siker kiérdemlésében.

Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm, hogy a kormány és személyesen Ön mindvégig elkötelezett támogatója volt a budapesti World Music Expo megrendezésének. Szeretnék rámutatni arra, hogy a kormány határozatában is szereplő Magyar Zenei Exportiroda létrehozása tekintetében, amely e sikerágazat előadóinak és termékeinek a világpiacra juttatását lenne hivatott szolgálni, most érkezett el a legkedvezőbb pillanat. A WOMEX történetében többször megesett az is, hogy visszatért egy-egy sikeres helyszínre. Az elhangzott nyilatkozatok alapján erős az ilyen irányú szándék Budapesttel kapcsolatosan is. Kérem a kormányt és államtitkár urat, hogy a WOMEX 2015. évi világsikere okán, fontolja meg ennek is a lehetőségét!

Végül Kodály Zoltánnak egy 1947-ben papírra vetett, világzenéről szóló, ma is nagyon aktuális gondolatát idézem:

Azt hihetné valaki, annál jobb zenei világpolgárok leszünk, minél inkább hasonulunk a világ hangjához, s lemondunk a magunkéról. Pedig éppen ellenkezőleg: a magunk ismeretében gazdagodva, elmélyülve, felvértezve több szavunk lesz a világhoz, mint volt eddig, mikor java ereinkkel, jobbára nyomtalanul beleolvadtunk.

Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Köszönöm a lehetőséget!

Aki inkább hallgatná a felszólalást:

Rétvári Bence parlamenti államtitkár válaszából viszont nem sok minden olvasható ki:

Köszönöm szépen a szót Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház!

Ha valamiben Magyarország világszínvonalat képvisel, világszínvonalú teljesítményt nyújt, akkor úgy gondolom, ezt meg kell mutatni a teljes világnak. Ezért döntött úgy a kormány, hogy támogatja Word Music Expo világzenei fesztivál magyarországi, budapesti megrendezését. Ez nem csak erkölcsi, de anyagi támogatást is jelentett. És olyan pályázatot nyújtott be Magyarország, amely nyomán egyértelműen idénre, Magyarországra ítélték meg a rendezés jogát. És nagyon sikeresen meg is valósult ez a rendezvény.

Azért fontos ez nekünk, hiszen a közép-európai országok közül elsőként Magyarország tudott WOMEX-et rendezni. Ez nyilván Magyarországnak óriási siker, de szerettük volna, ha ebben a sikerben osztoznak a közép-európai népek vagy a Duna menti országok és ezáltal nem csak Magyarországnak volt sokkal nagyobb lehetősége bemutatkozni a világzenei kínálatban, a magyar népzenével, a magyar világzenével, hanem a közép-európai országokra is sokkal nagyobb hangsúly fektetődött és nekünk ez a fajta regionalizmus mindenképpen célunk is volt.

Ez egy bemutatkozás volt Magyarország részéről. Ez egy óriási vásár. Aki látta, az látta, aki nem, az talán a híradásokból értesült róla. Több helyszín volt, ahogy Képviselő Úr is utalt rá: a Művészetek Palotájában elsősorban koncertek voltak, de voltak az A38-a hajón, illetve más helyszíneken is. Maga a Bálna pedig átalakult igazából a világzene lüktető központjává, hiszen ebben a pár napban minden jelentősebb világzenei szereplő részt vett: akár lemezkiadókról legyen szó, szakértőkről, előadókról, producerekről, mindenki itt volt Magyarországon, mindenki itt volt Budapesten. És a Bálnában pedig, a számtalan standnál, biztosak vagyunk benne, hogy rengeteg lemezszerződés született, rengeteg koncertre kötöttek le különböző előadókat. A következő egy év világ zenei eseményei, a világ minden táján nagyrészt ezen a WOMEX-en, itt Budapesten szerveződtek le. Ebben a pár napban, amíg mi ezt itt tarthattuk Budapesten.

Ezért volt Budapest a világzene fővárosa erre a jó pár napra. Fesztivál, díjkiosztó, konferencia és vásár mindösszesen a WOMEX. Rengetegféle rendezvényt és programot kínál. Ahogy Ön is mondta ez már a 21. WOMEX volt. Az első Közép-Európában, de 21. a WOMEX-ek sorában. 1500 szervezett képviseletében, 2500 küldött, 2900 résztvevő volt a rendezvényen különböző országokból. 10000 vendégéjszakát töltöttek körülbelül itt. 90 országot, közel 100 országot képviseltek. 875 koncert és fesztiválszervező 500 kiadó és terjesztő, ahogy arra a Képviselő Úr is utalt. Több mint fél ezer menedzser, producerek, ügynökségek képviselői. 270 standon összesen 700 kiállító vett részt és így képviselt 54 országot. 60 koncerten, fél szász országból érkező, 280 művész lépett fel itt Budapesten, összesen 7 színpadon.

Nyilvánvalóan egyrészről szakmai megbeszéléseknek is teret ad, másrészről pedig diplomáciai találkozóknak is. Képviselő Úr is utalt rá, hogy hányféle országnak a kulturális diplomatái, kulturális közigazgatási szakemberei vettek részt.

Ahogy elhangzott soha ennyi magyar fellépő nem volt világzenei fesztiválon WOMEX-en, mint most. A megnyitón részt vettek a Romengó, Paja Bea, Szalonna és Bandája is ugye egy fergeteg finálét adott a megnyitó ünnepségen. De ezek után a versenyprogramban a Buda Folk Band, Herczku Ági és zenekara, illetőleg a Címbalomduó is részt vett. Ahogyan Képviselő Úr is utalt rá a magyar zenét, a cigány zenét, magyarországi népzenét ennyiszer, ennyi helyen nem tudtuk még bemutatni, sehol. Ez egy óriási presztízsnövekedés Magyarországnak. A művészek terén azt hiszem, hogy talán jelképes is, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben kezdődött a rendezvény sorozat. Azt hiszem, igen csak erősítettük a magyar országimázst is, és méltán lehetünk büszkék arra, hogy mit tud Magyarország ezen a téren nyújtani.

Nagyon sok barátot szereztünk Magyarországnak, számtalan országból, akik itt voltak. Megszerették nem csak a magyar zenét, hanem Budapestet és Magyarországot is, hiszen több napot töltöttek itt, bejárták Budapest látványosságait, ezt is hazaviszik. Illetőleg az a több száz újságíró, vagy az a 130 rádiócsatorna, aki szintén képviseltette magát a WOMEX-en, szintén nem csak a zenéről, a világzenéről, de Budapestről is beszámolt. Ezáltal a világzenei előadónk révén Budapestre is összpontosult akár turizmus, vagy más mentén is a figyelem. Úgyhogy bízunk benne, hogy az első kelet-közép-európai világzenei fesztivál, a WOMEX, a továbbiakban, következő években is mind szakmailag, mind pedig az egész ország tekintetében is méltán tölthet el bennünket büszkeséggel és javítja Magyarország tekintélyét a teljes világban. Köszönöm szépen!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top