+ Irodalom

Bárki elolvashatja a nemrég felfedezett Shelley-verset

étrend

Az Oxfordi Egyetem vásárolta meg Percy Bysshe Shelley egy közelmúltban újrafelfedezett röpiratát, amely az angol romantikus költő egy versét is tartalmazza.

Keresés a weben

Az Oxfordi Egyetem vásárolta meg Percy Bysshe Shelley egy közelmúltban újrafelfedezett röpiratát, amely az angol romantikus költő egy versét is tartalmazza.

A Poetical Essay On The Existing State Of Things (Költői esszé a dolgok létező állapotáról) című pamflet az egyetem Bodleian könyvtárának tizenkétmilliomodik kötete. A húszoldalas röpirat, amely az egyetlen ismert fennmaradt példány, az interneten is elérhető lesz.

Shelley 1810 és 1811 között, első egyetemi éve alatt írta a művet, amelyben a sajtó rossz célra való használatának, a hibásan működő politikai intézményeknek és a háború globális hatásainak témáit boncolgatja. Az Oxfordban nyomtatott röpiratot, amely egy tízoldalas, 172 soros költeményt is tartalmaz, “egy úriember az Oxfordi Egyetemről” álnéven publikálta a költő.

…Percy Bysshe Shelley – aki közismerten fellépett az alacsonyabb társadalmi réteget ért támadások ellen – 1810-ben, nem sokkal az Oxfordi Egyetem befejezése után rendszeresen kihagyta a húst az étrendjéből. Shelley hitt a lélekvándorlásban és félt, hogy lelke rossz sorsa jut, amennyiben továbbra is állatokkal táplálkozik. Első feleségével, Harriet Westbrookkal megrögzött “növényevők” voltak és bár Shelley életének későbbi szakaszában a hús ismét megjelent, ennek ellenére gyakran tekintik őt az első híres vegetáriánusnak.

Az írást csak ötven évvel a halála után tulajdonították Shelleynek és 2006-ban egy magángyűjteményben bukkantak rá. Az egyetem nem árulta el, hogy mennyit fizetett a dokumentumért – adta hírül a BBC News.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top