+ Irodalom

A Magyar Írószövetség ingyen használhatja a székházát

írószövetség

A versenyeztetést mellőzve, határozatlan időre ingyenesen kapja használatba állami tulajdonban lévő székházát a Magyar Írószövetség – olvasható a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányhatározatban.

A versenyeztetést mellőzve, határozatlan időre ingyenesen kapja használatba állami tulajdonban lévő székházát a Magyar Írószövetség – olvasható a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányhatározatban.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke az MTI-nek szerdán fontos és érdemi előrelépésnek nevezte a döntést, amelynek értelmében – tekintettel a szervezet által ellátott közfeladatokra, mint például a kultúrdiplomácia, a hagyományápolás, a művészi alkotómunka feltételeinek javítása, a nyilvános könyvtári szolgáltatás, valamint a kulturális örökség helyi védelme – sokéves küzdelem és előkészítés után ingyenesen kapják bérbe az írószövetség jelenleg állami tulajdonban lévő történelmi székházát.

Hosszú távon nem mondtunk le arról sem, hogy egy második fordulóban tulajdonba is kapjuk a székházat

– hangsúlyozta, kiemelve, hogy mindez történelmi pillanat lehetne a szervezet életében. A terv megvalósulása esetén olyan költségvetésre lesz majd szükség, amelyből rendbe lehet hozni a komoly múltra visszatekintő épületet. Jelenleg nincsenek érdemi forrásaik a székház felújítására, közhasznú egyesületként nem tudnak bevételt termelni, így csak „tűzoltást” tudnak végezni az épületben, azonban szükség lenne homlokzati felújításra, a nyílászárók, a fűtés- és a villanyrendszer korszerűsítésére is.

Szentmártoni János kitért arra is, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel történő tényleges szerződéskötésig nem tudni, milyen összegre rúgnak majd az ingyenes használattal járó új költségek, a közös költség és az úgynevezett amortizációs díj. Utóbbi összeg, amelyet azért kell fizetni, hogy értékénél maradjon a műemléki épület, saját becslése szerint 5-8 millió forint között alakulhat majd évente.

Közös költséget eddig nem kellett fizetnie a Magyar Írószövetségnek, mivel a társasház besorolású ingatlanban ezt az összeget általában a lakók – kisebb részben magánlakások is vannak az épületben – és a korábbi tulajdonos, a terézvárosi önkormányzat állta. A Magyar Írószövetség 2012 óta évi 30 millió forintból gazdálkodhat, Szentmártoni János szerint a jövő évi büdzsébe bele lehetne építeni a használattal járó új költségeket is.

Sok mindent át kell tehát még gondolni közép- és hosszú távon is ahhoz, hogy az új helyzetben a megszokott minőségben folytatódhasson a szervezet munkája

– fogalmazott a Magyar Írószövetség elnöke.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top