+ Film

30 ország 55 filmje vár a Verzió Dokumentumfilm Fesztiválon

Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

2015. november 10-én tizenkettedik alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket.

November 10-én indul a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, mely több helyszínen várja az érdeklődőket.  A Verzió több mint 30 ország filmtermését mutatja be, napjaink megrendítő élményeiről és az emberiséget foglalkoztató sürgető kérdésekről adva számot. Az idei fesztivál fontos újdonsága a ZOOM IN diákfilm-verseny. A fiatal filmesek munkáinak bemutatásával és megvitatásával a dokumentum-filmezés jelentősebb új irányzatait szeretnénk feltérképezni és egyúttal a tapasztalatcserét erősíteni.

A Verzió akar lenni a tiltakozó hang, aki felemeli a szavát az erőszak ellen, aki megmutatja a „pislákoló igazságot”, aki meglátja az emberi méltóságot egy poros filmtekercsen, egy betiltott dalban, egy csendes beszélgetésben vagy menekültek szerelmi történetében.

(Kövecsi Anikó, ügyvezető igazgató)

A vetítéseken kívül látható még David Verberckt belga fotós Megdermedt konfliktusok című kiállítása, amely a poszt-szovjet országokban a közelmúltban dúló háborúk, a társadalmi és etnikai konfliktusok velünk élő emlékét térképezte fel. Az idei Nemzetközi Panoráma szekcióba a frissen készült dokumentumfilmek legjava lett kiválasztva, olyanok, amikben a kreatív filmezés összefonódik a politikai aktivizmussal és a világról való gondolkodással.

A Magyar Panoráma az égető társadalmi problémákat boncolgató legújabb magyar dokumentumfilm-termésből mutat meg néhányat. A Mozgásban: a menekültválság képei címen futó szekció filmjei a menekültügy és a migráció bonyodalmait történelmi távlatokban vizsgálja.

A megfigyelés dokumentumai – a Moving Walls 22 / Watching You, Watching Me (2015. október 14 – december 8, OSA, 1051 Budapest, Arany Janos u. 32.) című kiállítással összefüggésben a Verzió olyan filmeket mutat be, amelyek az adatgyűjtés és a magánszféra közti, a digitális évszázadban kialakult újfajta kapcsolatra reflektálnak. Fesztivál keresztutak ezúttal a Nürnbergi Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivállal közös programként mutatkozik be.

Az idei fesztivál újdonsága a ZOOM IN diákfilm-verseny. A fiatal filmesek munkáinak bemutatásával és megvitatásával a dokumentum-filmezés jelentősebb új irányzatait szeretnénk feltérképezni és egyúttal a tapasztalatcserét segíteni.

A diákfilmeket nemzetközileg elismert szakemberekből álló zsűri fogja kiértékelni.

A Diákverzió idén is várja azokat a középiskolásokat, akiket érdekelnek a mai emberi jogi kérdésekkel foglalkozó filmek, és szívesen beszélgetnek is róluk.

A Diákverzió nyolc izgalmas, emberi jogi témájú dokumentumfilmmel, beszélgetésekkel, vendégekkel és szakértőkkel várja a tanárokat és a diákokat.

ZOOM IN diákfilm-verseny nemzetközi szakemberekből álló zsűrije a legjobb filmet 1000 USD díjjal jutalmazza. A fesztivál Diákzsűrije 100.000 forintos díjjal jutalmazza a Verzió legjobb emberi jogi filmjét.A közönség szavazata alapján a legtöbb szavazatot kapott film pedig szintén 100.000 forintban részesül. A 12. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi.

www.verzio.org

Helyszínek: Toldi Mozi Budapest, V., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38., tel.: 472-0397, Művész Mozi Budapest, VI., Teréz krt. 30. tel.: 459-5050, Cirko-Gejzír Mozi Budapest, V., Balassi Bálint u. 15-17., tel.: 269-1915, Kino Budapest, XIII., Szent István krt. 16., tel.: 781-9453 OSA Archivum Budapest, V., Arany J. u. 32., tel.: 327-3250

Bérlet: 5000 Ft

Jegyárak: 1000 Ft

Bérletek a Toldi Mozi és a Művész Mozi pénztáraiban kaphatók november 5-től.

www.verzio.org

www.facebook.com/verziofilmfest

info@verzio.hu

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top