+ Színház

Most 6 színházi előadásban is szerepelhetsz

open fesztivál

A részvételi színház aktivizál, cselekvésre ösztönöz anélkül, hogy kényelmetlen helyzetbe kényszerítené nézőjét. Elgondolkodtat, és lehetőséget kínál arra, hogy a néző véleményének hangot adjon.

Három külföldi és három magyar előadással, workshoppal, közönségtalálkozóval és a részvételi színházról szóló prezentációval is várja a nézőket az Open 2015 – Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivál november 16. és 21. között a MU Színházban.

A színház állandó szerepe és feladata, hogy a változó társadalmi folyamatokra reagáljon. Az elmúlt években egyre több hazai és nemzetközi példa látható részvételi, közösségi színházi produkciókra, amelyekben az előadó és a néző közösen hozzák létre az előadást.

A részvételi színház aktivizál, cselekvésre ösztönöz anélkül, hogy kényelmetlen helyzetbe kényszerítené nézőjét. Elgondolkodtat, és lehetőséget kínál arra, hogy a néző véleményének hangot adjon. Az előadások által felkínált helyzetekben a néző megtapasztalhatja saját döntési és cselekvőképességét.

Az Open Fesztivál a SÍN Kulturális Központ és a MU Színház közös kezdeményezése. A szervezők a sokszínű műfaj széles keresztmetszetének bemutatására törekednek: a közönség összesen hat magyar és nemzetközi produkciót láthat, amelyek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az alkotók milyen sokféleképpen közelíthetik meg a nézővel való aktív kapcsolatteremtés lehetőségeit.

David Weber-Krebs belga művész Tonight, lights out! című produkciójában kizárólag a színházi helyzetet, a keretet teremti meg, magát az előadást a nézők közösen hozzák létre. Gergye Krisztián Aukció és a svájci Martin Schick CMMN SNS PRJCT című produkciójában is árverésen vehet részt a közönség, de megközelítésük különböző.

A Mentőcsónak Egység Szociopoly című produkciója önfeledt részvételt kínál egy interaktív társasjátékban, miközben a játékban és a jelenetekben elmerülve a mélyszegénység szorongató helyzeteit élhetik meg a résztvevők.

A portugál Lander Patrick Tojáshéj című előadásában alkotóként is jelen lehet a néző egy előzetes workshop révén. A Káva Kulturális Műhely és a MU Színház 3050 gramm című előadása pedig a szülővé válásról szól: arra a kérdésre keresi a választ, hogyan változtatja meg egy alig háromkilós „kis csomag” egész életünket.

Az előadásokat bemutatkozások, párbeszédek kísérik. November 17-én, kedden, a fesztivál második napján, az Aukció előtt egy-egy 20 perces prezentáció keretében elmondják tapasztalataikat a részvételi színházról a témában és egy hálózati együttműködésben érintettek: a Mentőcsónak, a KOMA, a Káva Kulturális Műhely, a SÍN Kulturális Központ, a MU Színház, valamint a Jurányi Közösségi és Produkciós Inkubátorház.

November 19-én, csütörtökön közönségtalálkozót tartanak, ahol a nézők aktív részvételére számítanak. Ehhez kapcsolódva a fesztivál előtt a szervezők kutatómunkát végeznek egy online kérdőív formájában, amely kérdéseket és válaszokat ad majd arra, vajon mennyire szeret a közönség aktívan részt venni egy-egy színházi előadásban. A kérdőív a http://openfesztival.blogspot.hu/p/kerdoiv.html linken érhető el.

A rendezvényről további információ a www.openfesztival.blogspot.com oldalon található. A fesztivál támogatója az Open Latitudes 3 – Az Európai Unió Kultúra Programja.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top