+ Film

Röhrig Géza: A remény semmittevés

röhrig géza

Fel kell tennem a kérdést: hívő zsidóként miképp tudja földolgozni, hogy Isten megengedte a gázkamrákat? És Röhrig Géza válaszolt…

Fel kell tennem a kérdést: hívő zsidóként miképp tudja földolgozni, hogy Isten megengedte a gázkamrákat? És Röhrig Géza válaszolt az ujszo.com-on megjelent legújabb interjújában.

A bibliai Jób mindenét elveszítette. Hét fiát és három lányát. Könyvében harminc fejezeten át ökölbe szorított kezekkel ostromolja az eget miértjeivel. Isten végül megszólal egy forgószélből. Megszólal, de nem ad választ a csapásokra. Jób mégis megnyugszik, mint egy csecsemő, ha ölbe veszik. Ilyenek vagyunk. Pedig csak annyit mondott neki az Örökkévaló, hogy én Isten vagyok, te meg ember, ergo a gondolataimat soha föl nem foghatod.

Legutóbb a Múlt és Jövő folyóirat bemutatóján írtunk Röhrig Gézáról és azokról a gondolatairól, amelyeknek a Saul fia című film sikere nyitott kaput. Az ujszo.com-on megjelent interjút olvasva az lehet az érzésünk, hogy Röhrig Géza nagyon is egyben látja a világot, annak minden metafizikus és transzcendens szegmensével. És lassacskán nagyapja szavait is megértette, mikor arra válaszolt, hogyan tudott hinni 1945 után:

Azt mondta: Isten mindenhatóságát bizonyítja, hogy Ő anélkül is tud létezni, hogy lenne. Akkor ezzel csak fölidegesített, blikkfangnak, üres szellemességnek ítéltem a dolgot. Ma már kezdem úgy gondolni, hogy tán az ilyesféle idiotizmusok járnak még a legközelebb az igazsághoz.

Az interjút olvasd tovább az ujszo.com-on.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top