+ Sztori

Nem sikerült felrobbantania a parlamentet, cserébe világsztár lett

Sokak szerint ő volt utolsó ember, aki becsületes szándékkal akarta átlépni a parlament küszöbét – ha így van, akkor nem állunk túl jól, mert Guy Fawkes több mint négyszáz évvel ezelőtt próbált bejutni a Westminster-palotába, akkor is csak azért, hogy a levegőbe repítse az épületet. November ötödike van, emlékezzünk az emberre, aki nélkül ma az Anonymous nem lenne az, ami.

Sokak szerint ő volt utolsó ember, aki becsületes szándékkal akarta átlépni a parlament küszöbét – ha így van, akkor nem állunk túl jól, mert Guy Fawkes több mint négyszáz évvel ezelőtt próbált bejutni a Westminster-palotába, akkor is csak azért, hogy a levegőbe repítse. November ötödike van, emlékezzünk az emberre, aki nélkül ma az Anonymous nem lenne az, ami.

Napjainkban a Guy Fawkes név jobbára az Anonymous hackercsoport jelképét juttatja eszünkbe: a jellegzetes fehér álarcot, ami nagyon vigyorog. Egyetlen nap van, amikor mindenképpen illik az előzményekről is beszélni, ez pedig november ötödike. I. Jakab katonái 1605-ben ezen a napon, valamivel éjfél után törtek be a Westminster-palota közelében található pincébe, ahol megtalálták Guy Fawkes-t, és vele együtt 36 hordónyi puskaport, amivel fel akarták robbantani a parlamentet: a kormányt és az uralkodót egyaránt.

Az összeesküvők célja az volt, hogy visszaállítsák a katolikusok uralmát a protestáns anglikán egyházzal szemben. A konspiráció vezéralakja a közhiedelemmel ellentétben nem Guy Fawkes, hanem egy warwickshire-i nemes, Robert Catesby volt. A katolikus férfit derékba tört karrierje és börtönbe vetett édesapja szenvedéseinek megtorlása motiválta a merénylet tervének kidolgozására. Catesby arra készült, hogy egy ülés alatt felrobbantja a parlament felsőházát – tehát a Lordok Házát – és a jelenlévő királyt, majd a protestáns elit megsemmisítése után társaival visszaállítja a katolikusok uralmát.

Miután megtalálták Guy Fawkes-t, a hajsza nem ért véget, egészen az 1606 első napjáig zajlott, amikor az utolsó bűnrészest is kézre kerítették. A szervezkedés résztvevőit szörnyű kínvallatásnak vetették alá, majd január 30-án kivégezték őket: a felségárulásért akasztással, csonkítással és felnégyeléssel kellett bűnhődniük.

Jakab megmenekülése örömére tűzijátékot engedélyezett a népnek, amit azóta is megtartanak minden november ötödikén. Idővel az ünneppel viszont már nem Jakabra, hanem Fawkesra emlékeztek. A 18. században alakult ki a szokás, hogy a megemlékezés napján a gyerekek az ő arcáról mintázott maszkokban járták az utcákat és pénzt gyűjtöttek. A mai napig használatos guy, azaz fickó megszólítás is az ő nevéből eredeztethető.

Guy Fawkes-t 2005-ben minden idők harmincadik legfontosabb brit személyének kiáltották ki.

Forrás: rubicon.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top