+ Színház

Elhunyt Horváth Károly

A zeneszerző-előadóművész 2007 és 2012 között a zalaegerszegi Griff Bábszínház igazgatója volt, tiszteletére a következő évadban ismét műsorra tűzik a Ludas Matyi című meseoperát, amelynek zenéjét ő szerezte. Horváth Károly hatvanöt éves volt.

A zeneszerző-előadóművész 2007 és 2012 között a zalaegerszegi Griff Bábszínház igazgatója volt, tiszteletére a következő évadban ismét műsorra tűzik a Ludas Matyi című meseoperát, amelynek zenéjét ő szerezte. Horváth Károly hatvanöt éves volt.

Horváth Károly hosszú éveken át volt a Hevesi Sándor Színház zenei vezetője, 2007-től pedig öt esztendőn át töltötte be a bábszínház igazgatói posztját. Zeneszerzőként új vonulatot indított el a bábszínház életében. Vezetése alatt több zenés, zenére épülő produkció született, köztük a Ludas Matyi című meseopera, a produkciót 2009-ben mutatták be először Zalaegerszegen.

Generációk nőttek fel a zenés, bábos előadásokon, amelyekben zeneszerzőként közreműködött. A közönség értékelte ezeket a produkciókat, az előadásokat telt házzal játszották

– mondta Szűcs István, a Griff Bábszínház igazgatója, hozzátéve, hogy a Ludas Matyi felújítása méltó megemlékezés a zeneszerzőre.

Horváth Károly 1950-ben született Nagyváradon. A bukaresti zeneakadémián végzett, 1975-től a bukaresti televízió magyar adásának állandó munkatársa volt. Concorde és Táltos néven megalapította Erdély legelső folkegyütteseit. Nevéhez fűződik az első Siculus könnyűzenei fesztivál, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Székelyudvarhelyi Ünnepi Játékok létrehozása. A sepsiszentgyörgyi színház zenei vezetőjeként (1975-1987) számos romániai magyar színház előadásaihoz ír színpadi zenét. Magyarországra 1987-ben települt át, 1987 és 1992 között a Mákvirág folkegyüttessel több világturnén vett részt.

Az ezredfordulón Veszprémi Petőfi Színház, majd a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház zenei vezetője volt. 2007-től 2012-ig igazgatta a Griff Bábszínházat, majd a székesfehérvári Koronázási Szertartásjáték zeneszerzője, zenei vezetője volt. Zeneszerzőként, hangszeres zenészként több színházban dolgozott, román, német előadásokhoz, valamint magyar és román filmekhez írt zenét. Több mint 200 színpadi mű kísérőzenéjét komponálta.

Önálló musicaljei közül a legsikeresebbek a Síp a tökre, a Leányrablás, a Laura és a Nőpápa című produkciók. Több nemzetközi fesztiválon szerzett díjakat, a Finito című előadás zenéjéért 2007-ben elnyerte a Színikritikusok díját.

Horváth Károly temetéséről később intézkednek.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Csíky Csaba szerint:

    Van ám több hiba is ebben a nekrológban, én csak egyre hívom fel a figyelmet, ami konkrétan hozzám is kapcsolódik. Horváth Károly soha nem volt a sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház zenei vezetője. Ottléte alatt zenekari tagként volt alkalmazásban, viszont, mint tehetséges zeneszerző, sok színpadi produkció zenei anyagának szerzőjeként is foglalkoztatták. A legenda forrását most már ne firtassuk
    Tisztelettel a színház 1970 – 1992 közötti időszak karmestere (zenei vezető), dr. Csíky Csaba

    • LE szerint:

      „ami konkrétan hozzám is kapcsolódik” :NEM, ez bármennyire szeretné is nem magáról szól. Ez Horváth Károly halálhíre. Megkérem hogy fékezze a fölösleges bizonyításvágyát és fókuszáljon a saját életére.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top