Hírforrás

Göncz Árpád szívszorító táviratát tette közzé a magyar író

Göncz Árpád

Az író-költő Petőcz András édesapja, Petőcz Pál Göncz Árpád egykori katonatársa volt, együtt szolgáltak a Táncsics Mihály zászlóaljnál. 1944-45 telén a zászlóalj néhány tagja, köztük Göncz Árpád és Petőcz Pál megtagadták a németekkel való együttműködést, és Rákoshegynél megnyitották a frontot a szovjet haderő előtt.

Az író-költő Petőcz András édesapja, Petőcz Pál Göncz Árpád egykori katonatársa volt, együtt szolgáltak a Táncsics Mihály zászlóaljnál. 1944-45 telén a zászlóalj néhány tagja, köztük Göncz Árpád és Petőcz Pál megtagadták a németekkel való együttműködést, és Rákoshegynél megnyitották a frontot a szovjet haderő előtt. Göncz Árpád erre a közös antifasiszta tettre emlékezett bajtársa, Petőcz Pál halálakor.

Petőcz András Facebook-oldalán tette közzé a táviratát, amely így szól:

Fájó szívvel búcsúzom Petőcz Pál barátomtól, a második világháborús Táncsics-zászlóalj ellenállójától, egykori bajtársamtól, akivel fiatalon együtt küzdöttünk egy emberibb világért, egy fasizmusmentes Magyarországért. Barátságunk emléke holtomig elkísér, nyugodj békében, Pali.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Darázs szerint:

    A “fasizmusmentes Magyarországból” egy kommunista, szovjet-kollaboráns szatelitállam lett, diktatúrával, elnyomással, amiről a dicsőséges baloldal mindig elfeledkezik, és ez még hagyján. De a rendszerváltásnak elkeresztelt gengszterváltás után nem hogy elszámoltak volna a rendszer bűneivel, hanem még át is mentették magukat az álliberális áldemokrácia köntösébe és elitjébe. Ezek után senki ne csodálkozzon, hogy a normálisabbja igyekszik visszanyúlni oda, ahonnan az út elferdült: az 1945 előtti korszakhoz. Tévedés ne essék, az a kor nem volt tökéletes, de a “reformot”, sőt megsemmisítést egy idegen hadsereg megszállására alapozni, vele együttműködve irányítani majd fél évszázadig – hát ez a világon mindenhol hazaárulást jelent. És ezért senki nem vállalta a felelősséget, senkit nem ítéltek el. Ne tessék itt nekünk a rég elhervadt “antifasiszta” üzleti propaganda-szövegekkel meg érzelmekkel jönni, jó? Múltjával el nem számolt, kollaboráns, magát átmentő bűnöző bandának és a kapcsolati klientúrájának nincs erkölcsi joga semmire se! Legfeljebb arra, hogy a felakasztott Szálasi mellé temessék a jelképes hulláikat, mert sokak szemében nem sokban különböznek a nyilasoktól!

    • Nonemart szerint:

      Nagy balfasz vagyol te, kedves darázs ! Elvárod, most a XXI. században, hogy eleink a lövészárokban, már 1945-ben előre lássák a jövőt ? Akkor és ott a fasizmus konkrét megnyilvánulása, a háború és az embertelenség ellen kellett tenni valamit. Azonnal. Ma meg orbánék ellen kellene tenni valamit, azonnal – és máris későn. Persze, van szerves kapcsolat a két idő között, de pont Göncz Árpád kapcsán jut eszedbe számonkérni a következetes, emberi magatartást ? Miért nem Orbánon kérsz számon valamit ? Vagy Pozsgay-n ? A sok potyautas nem kizárólag a szocializmus éveiben létezett, ma nincsenek kevesebben, látod, tele a Parlament velük !

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top