+ Film

Gyermekfilmkészítést támogat a Norvég Civil Támogatási Alap

norvég civil támogatási alap

A művészetterápiás projekt legfontosabb célja: a gyerekek traumatikus élményeinek megfogalmazása verbálisan és vizuálisan, illetve ezen keresztül a negatív tapasztalatok feldolgozása, miközben megismerkedhetnek a filmkészítés alapjaival is.

„CSINÁLJ FILMET! – ÉLJÜK MEG EGYÜTT!”

A Gyerekszem Egyesület 2003 óta működtet filmkészítő foglalkozásokat gyermekotthonokban. 2007-ben indította el a Gyerekszem Filmfesztivált, ahol családban és családon kívül nevelkedő gyerekek mutathatják be az alkotásaikat.

A foglalkozások jelenleg a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával zajlanak, gyermekotthonban élő gyerekek és projektvezetőik részvételével.

Idén a Hűvösvölgyi, a Szilágyi Erzsébet és a Szegletkői Gyermekotthonok, illetve az Aszódi Javítóintézet lakói alakítják a stábokat. 

A foglalkozások felépítése egy kreatív szakkör és egy terápiás jellegű csoportfolyamat ötvözete, amely egy filmforgatás szakmai lépéseit és hagyományos csoportpszichoterápiás elemeket is tartalmaz. A művészetterápiás projekt legfontosabb célja: a gyerekek traumatikus élményeinek megfogalmazása verbálisan és vizuálisan, illetve ezen keresztül a negatív tapasztalatok feldolgozása, miközben megismerkedhetnek a filmkészítés alapjaival is.

A több fázisból álló szakköri munka megtanítja a gyerekeket a távlati célokért történő folyamatos, elmélyült munkára is.

A szakkörben résztvevők a következő hatásokat, eredményeket érik el: feszültségoldódás, problémamegoldás növekedése, önismeret erősödése, magabiztosság növekedése.
A filmforgatás, mint a fantázia tere, a szakkör, mint átmeneti tér van jelen, ad átélési kereteket a gyerekek számára. Tapasztalatok alapján a filmalkotó gyermekek számára a filmezés fantáziaterében lehetőség nyílik az „én” szolgálatába állított regresszióra, létrejön a tudattalannal való fokozott kommunikáció és megvalósul a feltörő tartalmak szimbolikus átdolgozása a potenciális térben zajló alkotótevékenységen keresztül.
A projekt során a gyerekek szeptember óta heti rendszerességgel találkoztak a foglalkozásvezetőkkel és készítik az alkotásokat.

A filmek elkészülésének határideje 2016 március vége. Az események az egyesület és a fesztivál alábbi honlapjain is követhetőek, ahol majd a projekt eredményei is láthatóak lesznek:

www.gyerekszemfilmfesztival.hu

www.gyerekszemegyesulet.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top