+ Film

Ritkábban csapnak le a cenzorok, hogy fellendülhessen a filmipar

filmalap

A kínai kormány elé került ma egy törvényjavaslat, amelynek értelmében csak akkor lépnének színre a cenzorok, amikor a filmek témája politikailag érzékeny, és ezt hivataluk indokoltnak látja.

Keresés a weben

A filmszakma kiemelt támogatását, a filmek engedélyeztetési eljárásában pedig jelentős lazításokat tartalmaz az az új törvényjavaslat, amely pénteken került első körben a kínai törvényhozók elé.

Sajtóértesülések szerint részlegesen elmaradhat a filmkészítést megelőző engedélyeztetés, illetve a forgatókönyvek ellenőrzése, vagyis csak olyan esetben lépnének színre a cenzorok, amikor a filmek témája politikailag érzékeny, és ezt hivataluk indokoltnak látja. A törvénytervezet kötelezné az állami hatóságot, hogy alkossa meg és tegye világossá az úgynevezett szabványelvárásokat.

A kínai filmkészítők régóta igyekeznek a minőségi filmgyártás és az úgynevezett felülvizsgálati szabályok adta keretek keskeny mezsgyéjén egyensúlyozni. Az új jogszabály egyértelműen a filmipar fellendítését kívánja szolgálni a világ második legnagyobb mozipiacával rendelkező országban, amely bevallottan lemaradásban van a nemzetközi színvonalhoz képest, mind a gyártást, mind a tehetséges alkotókat, mind a filmek tartalmát illetően.

A törvénytervezet lehetőséget nyújt a szakma pénzügyi ösztönzésére, adókedvezményekre, de még a népszerűsítés és a földhasználat támogatására is. Az adókedvezmények a forgatókönyvírástól, a gyártáson és a forgalmazáson át a vetítésig, lehetőségként végigkísérnék a hazai film útját. Az elképzelések szerint olyan alapok létrehozására is lehetőség nyílna, amelyek célirányosan a filmiparba fektetnének. A kormány ösztönözné új mozik építését, és a kínai vállalatok külföldi filmes koprodukciókba történő befektetéseit is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top